Kako pripremiti automobil za zimu?

Jesen je godišnje doba kada trebamo uraditi određene pripreme na našem automobilu za predstojeće zimske uslove. Ovi koraci su neophodni jer na taj način automobil pripremamo za vožnju tokom zimskog perioda.

Da bi se na vrijeme pripremili nikako ne smijemo čekati početak zime. Već početkom jeseni, ili sredinom 11. mjeseca trebamo biti u potpunosti spremni na zimske uslove u vožnji. Čak i većina evropskih zemalja to propisuje zakonom – što se tiče guma, ali je to svakako dobar povod da u potpunosti dočekamo zimu spremni i bez straha.

zimska-voznja

Provjera sistema za hlađenje

Da ne strahujete od mogućeg leda u rashladnom sistemu, te posljedične štete, na vrijeme provjerite antifriz. Glavna uloga antifriza je da sprječava moguće zaleđivanje rashladne tekućine. Ako kojim slučajem i dođe do pojave leda unutar sistema za hlađenje, postoji velika opasnost da popuca blok motora, ili neki drugi važan dio. Antifriz je zapravo posebno izrađena tekućina koja se natoči u sistem hlađenja motora. On zajedno s vodom kruži po rashladnom sistemu i odvodi prekomjernu toplinu iz motora. Kada je motor ugašen, a vani imamo temperature ispod 0 stepeni celzijusa, antifriz sprječava pojavu leda u rashladnom sistemu. Prije pojave prvih niskih temperatura posjetite obližnji servis i zatražite provjeru rashladne tekućine, te po potrebi nadopunite sistem za hlađenje.

Zimske gume

Zimski uslovi na cestama zahtijevaju dobre zimske gume (pneumatike). Po zakonima balkanskih zemalja morate ih imati već od 15.11. ili pak minimalno ljetne gume šare dubine 4 mm, te lancima montirane po potrebi. Ipak neka vas zakon ne zavara, jer zimske gume ne koriste se isključivo za vožnju po snijegu ili susnježici. Zapravo su zimske gume neophodne i po suvom kolniku, ako je vanjska temperatura zraka 7 stepeni celzijusa ili manja. Na toj temperaturi ljetna guma gubi svoje karakteristike, bez obzira u kakvom je stanju, koliko je istrošena i o kojem modelu i marki je riječ. Ni najbolja i najkvalitetnija ljetna guma neće se ponašati dobro kao što će zimska prilikom niskih temperatura. Kada padne snijeg ili kiša, u takvim uslovima daleko bolja svojstva prijanjanja i stabilnosti pruža zimska guma. Tehnologija izrade i selektivan, namjenski odabir pravih materijala za gumu igraju daleko veću ulogu u postizanju optimalnih karakteristika. Sve to se odražava na ponašanje gume u određenim vremenskim uslovima, u ovom slučaju zimskim. Da završimo priču o zimskim uslovima na cesti, odabiru odgovarajuće gume i svojstvima zimskih guma, ukratko ćemo napisati – ne čekajte snijeg da bi ljetne gume zamijenili onim zimskim setom. Ako baš nemate set zimskih guma, ili koristite takozvane Ljetne+Zimske (M+S) gume, onda je pametno i zakonski obvezno imati lance za snijeg kao dodatnu zimsku opremu, ipak preporuka je da zbog svoje sigurnosti koristite prave zimske gume.

Provjera akumulatora (baterije)

Osim pravilnog i pravovremenog odabira sezonskih guma, prije zime je važno provjeriti ispravnost akumulatora. Baterija u automobilu, odnosno akumulator je važna komponenta. Nije toliko bitan za sigurnost na cesti, ali je svakako neophodan za početak putovanja, kao i na samom putovanju. Bez zdravog akumulatora vrlo lako ćete doći u situaciju da ostanete sa nepokretnim vozilom, koje ne možete startovati. Najčešće se dogodi da nas ovaj dio iznenadi – baš kada se najmanje nadamo. Iako akumulator u automobilu uredno radi mjesecima, pa često i zaboravimo na njega, on može zakazati već prvog jutra kada se značajno spuste temperature. U ljetnom periodu akumulator se manje opterećuje, lakše radi pa ćemo teže primijetiti početne probleme ili manju neispravnost. Zbog toga je važno redovno provjeravati ispravnost akumulatora i reagovati na vrijeme – prije nego zakaže u potpunosti.

Tekućina za pranje stakla i šoferšajbe

Ovo je period koji zahtjeva i korištenje specijalne tekućine za pranje stakala koja ne zamrzava. Dostupna je svim benzinskim crpkama i trgovinama i omogućava korištenje brisača do veoma niskih temperatura, ona tekućina do -15 C bi trebala biti dovoljna. Ako ste koristili običnu vodu tokom ljeta, onda ispumpajte je svu putem štrcaljki za stakla i naspite tekućinu koja ne mrzne. Osim što će vam omogući pranje stakala tokom vožnje na niskim temperaturama, ova tekućina će zaštititi vaš sustav za čišćenje stakala od štete nastale tokom smrzavanja.

Provjera kočione tekućine

Svi vozači bi trebali provjeriti u servisima kvalitet i stanje kočione tekućine. Ovaj pregled je obično besplatan, a omugućiće kvalitetan rad kočionog sustava tokom hladnih mjeseci.

Snijeg i led na automobilu

Prije uključivanja u saobraćaj, obratite pažnju na snijeg i led na automobilu. Morate ga očistiti i ukloniti, jer inače ugrožavate saobraćaj, te vas i policija zbog toga može isključiti iz saobraćaja i napisati kaznu.

Bonus savjeti za savjesne vozače

Zamrznuto staklo

Osim gore spomenutih dijelova automobila, trebamo se dotaketi i brisača za vjetrobransko staklo. Znamo za brisače, i poznata nam je njihova funkcija. Ipak, teško ćemo se sjetiti i na vrijeme reagovati – zamijeniti ih u slučaju da su dotrajali. Ako su metlice brisača oštećene, brisači slabije rade i sve lošije čiste staklenu površinu. Kao rezultat toga imamo značajno manju vidljivost. Vožnja tako postaje naporna, i opasna i za nas i ostale učesnike u prometu. Brisači se prema preporuci trebaju zamijeniti dva puta godišnje, ili najmanje jednom na godinu. Ako brisače mijenjate jednom godišnje onda je jesen najbolje vrijeme za zamjenu.

Zamrznute dihtung gume vrata (kederi)

Ako vam se dogodi da zalede kederi na vratima najbolje bi bilo da ih namažete posebnom glicerinskom tekućinom. Ovakav sprej možete pronaći u kozmetičkim radnjama za automobile. Glicerin će sačuvati elastičnost gumenih dijelova, a ujedno i spriječiti pojavu leda.

Čišćenje leda sa stakala

Nikada ne čistite led sa automobila vrućom ili toplom vodom! Moguće je da, zbog velikih razlika u temperaturi, dođe do oštećenja nekih dijelova – posebno staklenih površina. Sa limenih dijelova led očistite nekom mekanom metlicom, a stakla očistite tekućinom za pranje vjetrobranskog stakla ili alatkom za čišćenje leda. Još bolji način je upaliti auto i sačekati da topao vazduh motora polagano otkravi i otopi led sad vozila.

Kondenzat u rezervoaru goriva

Kondenzat u rezevoaru tj spremniku goriva je veoma česta pojava u zimskim mjesecima. Bez obzira dali imate automobil sa dizelskim ili benzinskim motorom, tijekom hladnih zimskih dana trebate paziti da količina goriva u rezervoaru ne pada ispod 1/3. Dizelski motori više su osjetljivi na niske temperature, ali ni benzinski nisu imuni na ovu pojavu. Osim održavanja optimalne razine goriva u rezervoaru, dodatni korak koji možete poduzeti je kupovina odgovarajućeg aditiva koji će umanjiti mogućnost pojave leda u gorivu.

Reference

http://www.brisaci.hr/zivotna-dob-brisaca-kada-je-vrijeme-za-zamjenu-brisaca-i-zasto-su-losi-brisaci-opasni/
http://www.vijesti.me/vijesti/od-viska-goriva-pumpa-ne-boli-89381
https://en.wikipedia.org/wiki/Antifreeze
https://www.tyremen.co.uk/winter-driving/european-tyre-laws