Zašto se na zaleđene puteve stavlja so?

Ako živite u mestu gde zimi pada mnogo snega i gde su putevi u to doba godine često zaleđeni, onda ste sigurno nekada videli auto-moto ekipe kako sipaju velike količine soli na zaleđeni put…

Led nastaje kada temperatura vode pri normalnom, atmosferskom pritisku dostigne temperaturu od 0c. Međutim, voda u kojoj je rastvoreno malo soli poseduje sniženu tačku mržnjenja i povišenu tačku ključanja. Tako se na primer, desetoprocentni rastvor slane vode ledi na –6 oC, a dvadesetoprocentni rastvor slane vode na –16 oC.

Sipanjem soli na zaleđeni put, ona se rastvara u vodi i snižava njenu temperaturu mržnjenja što znači da i dovodi do topljenja leda ukoliko je njegova trenutna temperatura veća od temperature mržnjenja, snižene posredstvom rastvaranja soli u ledu.

Ako ste nekada posmatrali kako se led topi pod dejstvom soli, sigurno ste primetili da se led oko zrna soli skoro trenutno topi, a topljenje se dalje širi od granica zrna soli. Međutim, kada je temperatura puta niža od oko –10 oC, tada so neće ostavljati skoro nikakav efekat.

Naime, čvrsta so neće moći da se dublje inkorporira u čvrstu vodu kako bi započeo proces topljenja. U tom slučaju će sipanje peska preko puta pružati bolje trenje, a time i veću vučnu snagu vozila.

ralica

One Comment