Šta je i kako se pravi javorov sirup?

Javorov sirup predstavlja verovatno jedinu “marmeladu” koja se dobija iz drveta, tačnije iz biljnog soka drveća iz porodice javora.

Ukoliko tokom ranog proleća, isečemo koru određenih vrsta javorovog drveća, bistri sok će poteći iz njih. Najveći deo ovog soka čini voda, premda 2 % pripada šećeru saharozi. Ukoliko zatim zagrevamo ovaj sok sve dok ne ispari najveći deo vode, dobićemo gusti javorov sirup. Najčešće je oko 30-40 litara javorovog soka potrebno da bi se dobio litar sirupa, a crpljenjem jednog javorovog drveta tokom 4 nedelje, može se dobiti oko 40 litara soka.

proizvodnja-sirupa

Šećeri iz kamenog javora (acer saccharum) i crnog javora (acer nigrum) daju najkvalitetnije sirupe, mada se često koristi sok iz vrste crvenog javora. Pre četrdesetih godina 20. veka, javorov sok se prikupljao u kofama putem bušenja drveta i zatim stavljanja drvene cevi kroz koju je tekao sok u kofu. Danas se u ovu svrhu najčešće koriste plastične slavine i creva kroz kojih teče sok iz više drveća i sliva se u zajedničko odredište, gde se sok odliva u velike plitke posude koje se zagrevaju putem loženja drveta, gasa ili putem struje.

Najbolji dani za prikupljanje javorovog soka su rani prolećni dani pre pojave pupoljaka, tokom kojih je temperatura preko dana nešto veća, a tokom noći nešto niža od temperature mržnjenja vode (0o C pri atmosferskom pritisku).

U svetu najveći proizvođač javorovog sirupa je Kanada, koja proizvodi preko 80% ukupne svetske količine, drugi najveći proizvođač su Sjedinjene Američke Države.

Upotreba

Javorov sirup se upotrebljava kao namirnica (zaslađivač), kao aroma i kao industrijska sirovina (za bombone i kolače). Javorov sirup može da se pokvari i kvarenje se primećuje po sakupljanju tanke pokožice od plesni, najsličnije kao kod domaćeg pekmeza. I u ovom slučaju dovoljno je samo skinuti koricu, a ostatak sirupa je upotrebljiv.

javorov-sirup

Sirup se može mazati na hleb, može se jesti sa palačincima, bakinim kolačima, koristiti kao dodatak voćnim salatama, preliv za sladolede i slično…

Javorov sirup se ne steže na niskim temperaturama, a najbolje ga je čuvati u staklenim posudama.

Nutritivna vrednost i količina kalorija

100 grama javorovog sirupa sadrži 261 kaloriju. Javorov sirup ne sadrži proteine, ima 67 grama ugljenih hidrata i 0,2 grama masti.
Informacije su preuzete sa tablice kalorija.