Zašto nam se zavrti u glavi kada se vrtimo u krug?

Pomoću vestibularnog sistema (sistema za održavanje ravnoteže), koji predstavlja gornji deo unutrašnjeg uha, naše telo oseća da li se nalazi u uspravnom položaju, da li je nagnuto na neku stranu, položeno naglavačke ili leži na leđima, kao i da li se kreće (u odnosu na okolni vazduh) ili miruje.

Vestibularni sistem oseća kretanje pomoću 3 polukružna kanala postavljena međusobno pod pravim uglovima (jer i prostor kroz koji se krećemo poseduje tri dimenzije postavljene međusobno pod pravim uglovima). U ovim kanalima se osim vlaknastih nervnih završetaka različitih orijentacija nalazi i endolimfni fluid u kome su rastvoreni mali kristali kalcijum karbonata (krede), koji se leluja pod dejstvom kretanja glave i tako stimuliše nervne ćelije koje odgovarajuće impulse šalju u mozak.

Kada savijamo glavu, Zemljina sila gravitacije povlači kristale kalcijum karbonata ka sebi, odnosno ka vrhu naše glave, a ovi kristali stimulišu nervne ćelije, koje zatim šalju odgovarajuće električne impulse ka mozgu. Mozak prepoznaje ove signale i tumači u kom položaju se nalazi glava.

Kada se vrtimo u krug, fluid se kreće u pravcu našeg okretanja i mozak oseća da se okrećemo. Međutim, kada stanemo, endolimfni fluid nastavlja pod dejstvom inercije da se još neko vreme okreće, pa iako stojimo, mozak još neko vreme dobija signal okretanja u prostoru.

Astronauti u orbiti često osećaju vrtoglavicu jer bez prisustva Zemljine teže nemaju jasnu orijentaciju u prostoru, jer je sila gravitacije neophodna za funkcionisanje čula za ravnotežu u unutrašnjem uhu, pa im pojmovi kao što su ”gore” i ”dole” ne znače mnogo. Takođe, i ronioci su (usled sile potiska koja pod vodom deluje tako da slabi privlačnu, ka Zemlji usmerenu silu gravitacije) pod vodom često u stanju da izgube orijentaciju u prostoru. S druge strane, poznato je da miševi imaju odličan sistem za održavanje ravnoteže s obzirom da su u stanju da naprave i po nekoliko hiljada obrtaja (tokom tzv. mišjih igranki), a da pri tome ne izgube orijentaciju u prostoru.