Koliko uglja je potrebno za svetljenje jedne sijalice godinu dana?

Recimo da za primjer uzmemo običnu sijalicu (s usijanim tungstenskim vlaknom) sa snagom 100 Vati… Stoga, pomnožimo 100 Vati sa brojem sati u godini, tj. sa 8760 časova i dobićemo vrednost od 876 kiloVat-časova električne energije koju potroši jedna sijalica koja svetli bez prekida tokom godinu dana.

Sadržaj toplotne energije uglja varira od kvalitete samog uglja, ali približno iznosi 6 150 kiloVat-časova po toni. Premda su generatori električne energije na bazi sagorevanja uglja veoma efikasni, oni su ipak ograničeni zakonima termodinamike, što znači da se velika količina oslobođene energije pretvara u toplotu koja greje mašine. Stoga se samo oko 40 % toplotne energije uglja prevede u električnu energiju. Tako, dobijena električna energija iz procesa sagorevanja uglja iznosi oko 2 460 kiloVat-časova po toni uglja.

Da bismo, sada, izračunali koliko je tona uglja potrebno da sagori u okolnoj elektrani da bi naša sijalica svetlela godinu dana, potrebno je samo da podijelimo 876 kiloVat-časova sa 2460 kiloVat-časova po toni, što nam daje vrednost od 0,357 tona, tj. 357 kilograma uglja.

ugalj

Jedno prosečno postrojenje za proizvodnju električne energije (na bazi sagorevanja uglja i drugih fosilnih goriva) od 500 MegaVati, proizvede oko 3,5 milijardi kiloVat-časova godišnje, što je dovoljno energije da održava neprekidno svetljenje 4 miliona sijalica tokom jedne godine. Da bi se proizvela ovolika količina energije, postrojenje sagori oko 1,5 miliona tona uglja godišnje, a osim električne energije stvori i oko 3,7 miliona tona ugljen dioksida – gasa čije prekomerno oslobađanje u atmosferu povećava efekat staklene bašte i dovodi do globalnog zagrevanja, i po 10 000 tona sumpor dioksida i azotovih oksida, koji predstavljaju glavne uzročnike smoga i kiselih kiša.