Šta je to žad?

Dva minerala nazivaju se žadom – jadeit NaAl(Si2O6) i nefrit Ca2(Mg,Fe)5Si8O22(OH)2. To je mineralna stena kojoj boja može da varira od bele, preko bledo zelene pa do tamno zelene boje. U izuzetno retkim slučajevima može biti boje lavande ili plavozelenih nijansi. Boja zavisi od primesa elemenata. Može biti potpuno proziran, poluproziran pa i sasvim taman. Varijacije boje i prozirnosti mogu se čak desiti na jednom primerku. Najcenjeniji žad je onaj tamno zelene boje. „Carsko zeleni žad“ naziv je koji nosi trenutno najpopularniji tip žada, smaragdno zelene boje sa visokim stepenom prozirnosti.

Druge nijanse žada postaju sve traženije. Nedavno je u Gvatemali otkrivena nova nijansa žada, „olmečko plavi“ žad, tamnoplave boje, visoke prozračnosti i sa belim mrljama. Zbog svoje neobične boje, ova vrsta je sve traženija, delom i zbog njegove istorijske upotrebe u srednjoameričkim civilizacijama (Oleci). Cenu mu još više povećava to što se o njemu vrlo malo zna.Kvalitet žada određuje stepen prozirnosti, čistoće i jasne boje. Ponekad se drugi minerali kao serpentin i kvarc, prodaju kao žad, ali se razlika uvek može utvrditi prema tvrdoći.

Najpoznatija nalazišta žada su Kolumbija, Mjanmar, Novi Zeland, a poneko ležište postoji i u Kazahstanu, Rusiji i Aljasci.

U Kini je tradicionalno vrlo vredan beli žad, cenjeniji je od plemenitih metala. Žad se smatra simbolom pet najvećih vrlina: skromnosti, moralne čistoće, pravednosti, pristojnosti i hrabrosti. U jednoj od grobnica staroj nekoliko stotina godina pronađeno je celo odelo izrađeo od žada, koje je navodno trebalo da obezbedi fizičku besmrtnost pokojniku.

zad