Šta je to topaz?

Topaz je silikatni mineral čija je formula Al2SiO4(F,OH)2. Iako je dosta tvrd, neki njegovi delovi se mogu lako polomiti pa treba biti oprezan pri rukovanju, što dosta otežava njegovo brušenje, obradu i ugrađivanje u nakit što mu je glavna i najveća primena (juvelirstvo). Čisti topaz je proziran, ali zbog velikog broja nečistoća, najčešće je boje belog vina ili slame. Uz određene primese hroma ili gvožđa, može da bude bele, sive, zelene, plave, ružičaste ili crvenožute boje. Poznata je i njegova vrsta šeri topaz, čija je braon boja veoma popularna. U izradi nakita novi je trend takozvani mistični topaz, koji se dobija tako što se pomoću pare na topaz dodaje tanak sloj titanijum oksida.

Ime je topaz dobio po mestu pronalaska, ostrvu Topazos, u Crvenom moru, koje je bilo veoma teško naći i na kome je iskopavano žuto kamenje. Naziv topaz koristio se kao izraz za žute dragulje jer je sam topaz u antičkim vremenima bio nepoznat.

Topaz se nalazi u silikatnim magmatskim stenama. Najveća nalazišta topaza su Ural, Češka, Nemačka, Norveška, Italija, Švedska, Japan, Meksiko, Brazil, SAD. U Ukrajini su, 1964. godine, pronađeni plavi topazi, od kojih je svaki bio težak preko 100 kg. Poznati topaz je El Dorad koji je pronađen u Brazilu, težio je 6,2 kilograma i nalazi se u britanskoj kraljevskoj kolekciji.

Topaz