Šta je to biser?

Biser je neverovatna tvorevina školjki. Nastaju kada zrno peska ili neko sićušno nepoželjno biće uđe među kapke školjki. Školjke se inače hrane tako što čekaju da im sitni plen dođe do usta zahvaljujući strujanju vode. Kapci njihove ljušture služe da ih štite ali kada hrana naiđe, otvaraju ih. Kada nešto neželjeno zaluta, one iz plašta počnu da luče sedef, i na taj način sprečavaju da zrno peska ili nešto slično ošteti njihovu unutrašnjost. Zbog toga biser u svom središtu sadrži zrno peska ili neki drugi predmet ili biće. Neke školjke, poput ostrige, i unutrašnje i spoljašnje strane kapaka imaju obložene sedefom. Sedef se sastoji od kalcijum-karbonata i zbog toga je sličan kredi.

biserna-ogrlicaFoto: tanakawho

Bisere mnogi svrstavaju u drago kamenje. Od njih se pravi izuzetno lep i skupocen nakit. Oblik im često nije potpuno pravilan. Najcenjeniji su loptasti i u obliku suze, koji su jako retki. Najčešće boje su bela i crna, kao i prelazne nijanse, ali poznati su i rozi, plavi, žuti, zeleni i ljubičasti biseri.

Danas postoje farme na kojima se uzgajaju biserne školjke i najviše ih ima u Japanu i Australiji. Na ovim farmama biseri se prave tako što se u školjke namerno ubacuju zrnca peska kako bi se podstakao proces lučenja sedefa. Uzgajanje je svakako veoma komplikovano pošto školjke često odbace ubačeni predmet. Samo 30% uzgajanih školjki proizvede biser, a od njih je samo 10% komercijalno upotrebljivo.

Najveći i najpoznatiji biser na svetu pronađen je na Filipinima 1943. godine i nazvan je „Lao-Cea“. Težak je 6,37 kilograma i njegova vrednost je procenjena na više od 30 miliona dolara.