Šta je to Afrička šljiva?

africka-sljivaAfrička šljiva je vrsta zimzelenog drveta iz porodice šljiva, koje raste u regionima sub-saharske Afrike, kao i na ostrvima Madagaskaru, Sao Tomeu, Bioku i Velikim Komorima, na visinama od 900 do 3400 metara iznad nivoa mora. Stablo može da naraste i do 25 metara visine. Biljka zahtjeva vlažnu klimu i podneblje sa velikom količinom padavina. Može da istrpi umjeren mraz i temperature do par stepeni ispod nule.

Kora stabla je crna ili smeđa. Lišće je lisnato i dugačko od 8 do 20 cm, elipsastog oblika.
Afrička šljiva cvijeta od Oktobra do Maja i daje plodove crvene do smeđe boje. Plodovi sazrijevaju od Septembra do Novembra. Engleski naziv za ovu biljku je red stinkwood, a latinski Prunus africana.

Afrička šljiva u medicini

Afrička šljiva je poznata u narodnoj medicini Afrike od davnina. Narodni lijek Pigeum se pravi od kore afričke šljive i ima razne primjene od kojih neke primjene nemaju naučni dokaz. Ova biljka je zbog popularnosti u alternativnoj medicini postala ugrožena.

Invitro testovi na miševima su pokazali pozitivan efekat na umanjenje simptoma benigne hiperplazije prostate, pa su nakon toga i klinička istraživanja (link u referencama) pokazala da je Pigeum ekstrakt povoljno uticao na protok urina, broj noćnih uriniranja kao i na zadržavanje urina zahvaljujući najvjerovatnije supstanci beta-sitosterolu. Međutim ova biljka ne liječi sam uzrok. U alternativnoj medicini pokušavaju da ovu biljku koriste i za razne druge simptome i bolesti, međutim ne postoji naučni dokazi za uspješnost navedenih namjena.

Postoje naučni dokazi da ekstrakt u pojedinim slučajevima povoljno djeluje na:
– protok urina
– noćno mokrenje
– ostale simptome benigne hiperplazije prostate
– smanjenje holesterola

Ne postoje trenutno dokazi da ekstrakt biljke pomaže kod:
– raznih upala
– bolesti bubrega
– malarije
– problema sa potencijom
– seksualne (polne) nemoći
– groznice
– ćelavosti
– alergija
– psorijaze

Korištenje ekstrakta ove biljke može da izazove i neke nuspojave, a najčešće mučnine i bolove u stomaku.

Reference:

http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?29828
http://www.newscientist.com/article/mg20126903.200-medicinal-plants-on-verge-of-extinction.html
http://dspace.nmmu.ac.za:8080/jspui/handle/10948/1341
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-388-pygeum.aspx?activeingredientid=388&activeingredientname=pygeum
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-939-beta-sitosterol.aspx?activeingredientid=939&activeingredientname=beta-sitosterol