Šta je to safir?

Iako Bajaga govori „Plavi moj safiru“, ovaj dragi kamen nije isključivo plave boje. Safir nastaje od korunda, bezbojnog minerala, čiji se svi varijeteti, osim rubina, nazivaju safirima. Primesa gvožđa i titanijuma safirima daje plavu boju, dok primesa vanadijuma daje ljubičastu. Oni sa malim procentom gvožđa obično su žutih ili zelenih tonova. Što je primerak prozirniji, smatra se kvalitetnijim. Izuzetno redak je safir koji se naziva „Safir zvezda“, čija je kristalna struktura takva da pri određenom svetlu iz svih uglova prikazuje zvezdu.

safirSafir se u istoriji spominje od 7. veka p.n.e., kao nakit Grka i Rimljana, koji su ga donosili iz Indije. Njegova hemijska formula je Al2O3. Naziv safir potiče od latinske reči sapphiru, što znači plav. Ranije se naziv safir koristio za svo drago kamenje. Danas safir spada među četiri najvrednija draga kamena, odmah pored dijamanta, rubina i smaragda. Najveća nalazišta safira su u Mjanmaru, Indiji, SAD-u, Australiji i na Tajlandu.

Zbog svojih boja i prozirnosti, safir je izuzetno tražen u izradi nakita. Ugrađuje se u nakit od plemenitih metala, a brusi većinom u obliku glatkih površina, kako bi boja i prozirnost više dolazile do izražaja. U zaobljenim oblicima bruse se većinom neprozirni safiri. Pošto je izuzetno redak, safir je i dosta skup pa je zato, 1911. godine, osmišljen proces za dobijanje safira veštačkim putem. Ovaj postupak naziva se Vernelov proces i još uvek je u upotrebi. Iako su zbog svoje retkosti prirodni safiri daleko cenjeniji, u izradi nakita češće se koriste veštački, i to ne samo zbog cene. Prirodno drago kamenje teže je uskladiti sa željama kupca, jer bez obzira na napredne tehnološke procese, ponekad ne mogu postići boju i prozirnost koju kupac traži.

Najpoznatiji safiri:

  • Bizmarkov safir ima 98.6 karata i potiče iz Šri Lanke.
  • Gordonov safir krasi privezak ogrlice sa 111 dijamanata.
  • Loganov safir je jedan od najvećih plavih smaragda. Ima 422.99 karata.
  • Bombajska zvezda, safir sa 182 karata dobila je na poklon glumica nemog filma Meri Pikford od svog muža.
  • Indijska zvezda, safir sa 563.35 karata, drugi je najveći safir zvezda na svetu. Formirao se pre 2 milijarde godina, a pronađen je pre 300 godina na Šri Lanci, u poznatom nalazištu safira.
  • Azijska zvezda teži 330 karata. Ima bogatu ljubičasto-plavu boju pa se smatra jednim od najlepših safira na svetu.
  • Kvislandska zvezda – najveći safir zvezda na svetu. Ima čak 733 karata. Pronađen je u Australiji, 1930. godine.