Šta je to smaragd?

Kamen koji su nazivali „Zelena vatra“ bio je toliko očaravajući da su španski konkvistadori započeli krvavi rat u Južnoj Americi u potrazi za smaragdima. Rat je završen 1557. godine, kada su otkriveni neverovatni rudnici Muzo i Čimur, na području današnje Kolumbije, koji su i danas najveći izvor smaragda na svetu.

smaragdNaziv je nastao od grčke reči „smaragdos“ što znači „zeleni dragulj“. Naziva se još i kraljica dragulja ili dragulj kraljica. Smaragdi se često pominju u istoriji, počev od Inka i Asteka, preko Kleopatre koja je imala svoje rudnike, pa sve do svetih knjiga hinduizma gde se ovaj zeleni kamen smatra svetim. Smatran je simbolom proleća.

Smaragd (Be3Al2(SiO3)6), dragi kamen zaslepljujuće zelene boje, nastaje kao varijetet berila, a svoju boju postiže zahvaljujući hromu koji sadrži. Nalaze se u mnogo nijansi – od žućkaste do plavo-zelene, ali najtraženiji su oni smaragdno zelene boje, koja je po ovom kamenu i dobila ime. Osim boje, vrednost smaragda određuje i njegova jasnoća, brušenje i broj karata. Savršeni smaragdi, bez mana, od 10 ili 20 karata, toliko su retki da znatno premašuju cenu dijamanata iste težine i veličine.

Potražnja za smaragdima u juvelirstvu je izuzetno velika, a njihova cena je previsoka za većinu kupaca pa je 70-ih godina prošlog veka započela proizvodnja veštačkih smaragda koji postižu gotovo istovetan izgled.

Danas su glavna nalazišta smaragda u Kolumbiji, Uralu, Brazilu, zapadnoj Australiji i Južnoj Africi. Neki od najlepših primeraka pronađeni su u sanducima s blagom indijskih maharanija i maharadža, a jedan od navećih smaragda na svetu je „mogul“, pronađen 1695. godine, koji ima 217,8 karata i visok je 10 centimetara. Na jednoj strani kamena ispisane su molitve, a na drugoj su urezani cvetni ukrasi.

Gachala Smaragd

Gachala Smaragd