Kako se preseliti bez stresa

Kada je reč o selidbama, veoma je važno imati na umu da će vas neplanirani troškovi dovesti do ludila. Zbog toga, pre nego što dođe trenutak kada ćete spakovati stvari i porodicu i zaputiti se da na nekom drugom mestu pravite dom, razmislite o tome da li je to nužnost ili prohtev. Bilo kako bilo, ako situacija postane neizbežna, onda isplanirajte troškove i mislite o tome kako da čitav proces, koji je sam po sebi stresan, učinite pristupačnijim i manje opterećujućim. Selidbe su, razume se, svaka na svoj način posebne, pa se ne mogu ispisivati opšta načela, ali se barem mogu iznaći modeli po kojima bi trebalo da se dela.

Ne počinjite pripreme prerano

Iako vam euforija i uzbuđenje zbog preseljenja neće dati mira, pa ćete poželeti da makar delić stvari prebacite u novi stan, to nije pametno rešenje. Čak ni pakovanje dela opreme pre vremena, nije se pokazalo kao ispravno iz nekoliko razloga. Naime, veliki problem nastupa onda kada vam baš neposredno pred selidbu ustrebaju već spakovane stvari. Da nevolja bude gora, stvari se mogu nalaziti na dnu kutija, ili ih ne možete naći. Na sav stres, još vam ova sitnica nikako nije potrebna.

Bacite stvari koje su za bacanje

Iako ćete isprva misliti da će vam u novom domu baš sve biti potrebno, shvatićete da je dobar deo onoga što ste “dovukli” zapravo višak. Stoga je potrebno da dobro procenite šta vam zaista treba. Tek kada napravite selekciju stvari, višak koji vam je nefunkcionalan odvojite za bacanje. Iako se nerado rastajete od sitnica, razmislite o tome da bi vam mogle napraviti konfuziju. Osim toga, za neke od stvari verovatno ne biste ni znali, da ih slučajno niste videli. Bacite stvari koje su za bacanje. Biće vam lakše.

Na oglasima prodajte stvari koje vam nisu potrebne

Uvek će, postojati i one stvari koje vam neće biti potrebne, ali bi nekom drugom možda dobro došle. Porazmislite o tome šta biste mogli da oglasite i prodate. Novac koji zaradite dobro će vam doći tokom selidbe za neplanirane troškove. Naravno, lišićete se nameštaja, garderobe, aksesoara ili tehnike koja vam nije potreba.

Nabavite prazne kutije

Možda vam se čini da nikada nećete naći dovoljno kutija za pakovanje stvari koje imate. Nije sve tako tragično. Mnoge prodavnice, lokalni šopovi, piljare, prodavnice piće, izaći će vam u susret jer ni oni ne znaju šta će sa tolikim kutijama. Iskoristite to, pa pitajte da vam daju kutije. U njih ćete moći da stavite svoje važne stvari i lakše ih prenesete. Birajte kutije srednje veličine kako bi mogle da se transportuju.

Dogovorite prijatelje za ispomoć

Za uštedu novca brojni su načini. Pre nego što odlučite da li ćete angažovati profesionalce ili sami pristupiti pakovanju i transportu, stavite sve troškove na papir. Uprkos tome da li se odlučite za profesionalni tim ili isplanirate da selidbu obavite sami, biće vam potrebno nekoliko prijatelja za ispomoć. Zbog toga, okupite tim sa kojim ćete moći da brzo uradite posao, a da atmosfera bude prijateljska i pozitivna.

Kontaktirajte par kompanija za selidbe

Profesionalne kompanije za selidbe mogu vam biti od velike pomoći. Selidbe u Beogradu, ali i širom čitave Srbije, bilo da je reč o unutargradskim ili međugradskim relacijama, nisu retke. Stoga je angažovanje kompanija još jedan od koraka za koji se sve više ljudi odlučuje. To će uticati da nivo stresa bude manji, a organizaciju prepuštate onima koji sa time imaju iskustva.

Pripremite novu lokaciju za stvari

Lokacija na koju se doseljavate neće uvek biti isprojektovana tako da vam stare stvari pasuju iz prve. Zbog toga, pre nego što uopšte krene proces preseljenja, novu lokaciju dobro pripremite za stvari koje donosite. Razmislite o uglovima, proračunajte gabarit i položaj nameštaja. To će u praksi sprečiti nemogućnost uklapanja.

Lično popakujte bitne stvari

Najpraktičnije je da bitne stvari uvek držite pri ruci. Posebne kutije, sandučiće sa ključem ili pakete sa bitnim stvarima, držite uvek blizu sebe na proverenim mestima. Ukoliko angažujete agencije za selidbe, ne prepuštajte njima brigu o vašim ličnim stvarima. Popakujte ih sami kako biste imali maksimalnu kontrolu nad njima.

Obratite pažnju na antikvitete ako ih imate

Ukoliko imate nešto od starog nameštaja, starih knjiga, uređaja kojima je potrebna posebna pažnja, obavezno napomenite ljudima koji izvode radove. Ne želite valjda da škrinja vaših predaka, ormani, satovi ili spisi tokom procesa selidbe budu oštećeni? Porazmislite o tome da njih transportujete nezavisno od ostalih stvari.

Ispravnost grejanja, struje, vode, prozora

Jako je važno da na vreme otkrijete eventualne kvarove na instalacijama za struju ili grejanje. Proverite ispravnost uređaja u stanu koji napuštate, kako bi novog vlasnika dočekalo isto ono što vi očekujete. S druge strane, dobro pregledajte instalacije u novom stanu, jer kvarovi mogu doprineti tome da što narod kaže bude skuplja dara nego mera. Birajte stanove sa dobrom izolacijom i alu prozorima, jer ćete tako smanjiti troškove.

Rešite zaostale dugove za režije

Selidba se ne obavlja za jednu noć predstavlja proces. Zbog toga, u mesecu kada selidbu realizujete, pakujete stvari i na relaciji ste između novog i starog stana, svedite troškove na minimum. Ukoliko ste u mogućnosti isključite internet, kablovsku i smanjite potrošnju struje, pa će vam neduplirani računi dobro doći kada konačno svodite bilans. U protivnom, plaćate duplu cenu, a fizički ne možete biti na oba mesta. Zaostale dugove za režije isplatite na vreme, kako kasnije ne biste imali brige oko toga.

Reference: