Kako očistiti zlato ili zlatni nakit?

Zlato je oduvek imalo svoju izuzetno naglašenu vrednost, kako materijalnu tako i onu emotivnu. Većina nas zauvek čuva komade nakita od zlata, čak i oni koji nisu simpatizeri zlata i zlatnog nakita. Zlato se pominjalo kroz istoriju svuda na planeti. Imamo ga kod gusara, u njihovim zakopanim kovčezima, imamo ga u pesmama, a i u onim najslađim tepanjima. Na našim područjima je bilo prisutno kao sastavni deo svakog venčanja – kada svekrve daruju snaje najčešće zlatnim ogrlicama, kada mladići vere svoje buduće supruge prstenom od zlata, kada kumovi stavljaju burme mladencima, kada se tek rođenim bebama obavezno daje zlatni dukat za sreću, ali se najviše sreće u toaletnim stolovima i kutijama za nakit kod dama.

Zlatan nakit prilikom svakodnevnog korišćenja dobija po sebi primetne ogrebotine, a gubi mu se i sjaj. Takođe, zlato kada dolazi u dodir sa kožom, naročito zlato koje je ispod 18 karata, postaje tamnije, jer skuplja mrtve ćelije i masnoću sa kože.

Da bi zlato ostalo sjajno, možemo ga i sami očistiti, bez posebne muke i nošenja u zlatare. Svakako će izgledati lepše i dobiti svežiji izgled, a potrebno je samo malo posla da bi zlato vratilo prvobitan sjaj. Navodimo vam najčešće metode čišćenja zlatnog nakita:

  • Metoda čišćenja pomoću praška za veš – U posudu pomešati kašičicu praška za veš sa mlakom vodom. Odložiti zlatan nakit na 15 minuta, nakon čega ga treba lagano istrljati starom četkicom za zube, a potom isprati čistom vodom. Ukoliko nakit po sebi ima kamenčića, potrebno je biti pažljiviji pri četkanju, da se ne bi oštetio. Na kraju ga treba obrisati i izglancati suvom pamučnom krpom.
  • Metoda čišćenja pomoću amonijaka – Ova metoda se ne preporučuje za prečesto korišćenje, jer se može trajno oštetiti nakit ili neki drugi zlatni predmet. U posudu se pomeša amonijak i voda, promera 1/6. Zlato se odloži u posudu samo na jedan minut, nakon se čega se vadi cediljkom, ispira čistom vodom i briše suvom krpom.
  • Metoda čišćenja pastom za zube – Na staru četkicu za zube se stavi malo kaladonta i pažljivo se iščetka zlato, nakon čega ispira u čistoj vodi i glanca suvom krpom.
  • Metoda čišćenja magnezijumom – U mlakoj vodi se rastvori magnezijum, ubaci se zlato i ostavlja da odstoji 24 h. Posle toga se ispira čistom vodom i briše suvom krpom.
  • Metoda čišćenja pomoću plamena – Na nakitu se kao i na svim ostalim predmetima u našem okruženju skuplja prašina i prljavština. Sve to se najbrže otklanja, tako što se zlato provuče par puta kroz plamen (sveće ili upaljača). Ne treba brinuti ukoliko zlatan nakit postane crn, to je na kratko, lako se skida toplom vodom. Crna boja na nakitu predstavlja znak da je uklonjena prljavština i prašina, koja se gomilala.
  • Metoda čišćenja solnom kiselinom – Ovo je malo agresivnija metoda, i ne preporučuje se za često korišćenje. U posudu se sipa mala količina solne kiseline pomešane sa mlakom vodom. Zlato se odlaže na svega 3 minuta, nakon čega se ispira čistom vodom i briše prvo vlažnom, pa potom i suvom krpom. Ukoliko imate osetljivu kožu, preporučuje se da nakit iz posude vadite pincetom ili pomoću rukavica.
  • Metoda čišćenja pomoću piva – Pivo treba naneti na meku krpu i njime ispolirati zlatan nakit, nakon čega ga treba prebrisati suvom krpom, da bi se uklonili preostali tragovi kapljica od piva.

Ulje i masnoća sa zlata se najbrže skida, tako što se zlato ubaci u tek ključalu vodu i nastavlja da vri u njoj oko 10 minuta, nakon čega se ispira hladnom vodom i briše suvom mekom krpom. Za čišćenje zlata ne treba koristiti bilo kakva sredstva koja sadrže u sebi hlor niti bilo koju drugu vrstu izbeljivača. Ukoliko nijedno od ovih metoda ne očisti nakit ili bilo koji drugi predmet od zlata efikasno, treba otići u zlataru, gde će se posebnim sredstvima, kojih nema u domaćinstvima, problem rešiti.