10 najboljih ideja za ukrašavanje spavaće sobe

Ukoliko uređujete ili želite dodatno da ukrasite spavaću sobu, evo ideja za izmjenu nekih elemenata. Izmjenom bilo kojeg od njih, vaša spavaća soba odisaće drugačije i ponudiće vam drugačiju atmosferu. 

1. Dekorativne tapete i zidovi
Dekoracija zidova, bilo u vidu tapeta, dekorativnih stikera ili boje zidova će svakako dati osveženje vašoj spavačoj sobi. U zavisnosti od ukusa dizajna, možete se prepustiti mašti i jedan deo spavaće sobe dekorisati lepljenjem foto tapeta različitih motiva (plaža i more, zimski pejzaž, retro stil, životinjsko carstvo itd). Od boja se ne preporučuju jake boje, već one koje opuštaju oči, od kojih se izdvajaju tirkiz plava, svetlo roza, boja lavande, bež nijanse, i svetlozelena boja. Ako ste, pak, ljubitelj vintaž dizajna, možete zalepiti crvenu boju tapeta na zidove oko prozora, čime ćete pojačati dolazeću svetlost. Možete odabrati i žute tapete, koje će vas podsećati na sunčan dan u svakom trenutku, kojima ćete uneti dobro raspoloženje u sobu. Treba imati u vidu da svetlije nijanse u velikoj meri utiču na veličinu prostora, što nije slučaj sa tamnijim bojama, sa kojom prostor deluje manji. Jako je bitno da boje budu usklađene, i da ne preterujete sa više od tri boje. Najzastupljenije tapete u spavaćim sobama su one sa nežno pastelnim tonovima.

2. Osvetljenje
Smirenost i pospanost svakako donosi blago osvetljenje. Sasvim je neophodno imati pored kreveta noćni ormarić i stonu lampu. Isto tako, luster na plafonu može imati isto tako bitnu ulogu i dati lep detalj celoj sobi. On može izgledati i kao obična plafonjera, ali je zasigurno privlačniji onaj sa visećim elementima, što naravno zavisi od samog stila sobe. Neko praktikuje modernije stilove i sobu osvetljuje modernim lusterima, dok neki pereferiraju više retro stil. Lusteri inspirisani osamdesetim godinama prošlog veka daju sobi tonove rok i pop muzike. Sve je na vašoj odluci. Treba izbegavati grubo pravljene lampe, od mesinga i metala, već se pre odlučiti za abažure u boji kreveta ili posteljine. Sveće takođe pružaju prirodniji i romantičniji sjaj, a po kineskim pravilima uređenja (Feng Shui), sveće na severoistoku podstiču dodatnu energiju.

3. Kreveti
Kvalitet je najbitniji element u izboru kreveta, jer u njemu provodite najviše vremena u ovom delu doma i on predstavlja centralno mesto u spavaćoj sobi. Da bi imali dobar san, zdravu kičmu, neophodno je izabrati dobro napravljen krevet i naravno što udobniji dušek. Dizajn i boja kreveta zavise od ličnog ukusa. Mnogi preferiraju jednostavnost, ali ima i onih koji vole glamur i sjaj, pa koriste krevete sa ugrađenim neonskim svetlom, one tapacirane kožom sa veoma uočljivim dugmadima na naslonima, a neko čak bira i vodene krevete, koji daju osećaj „plovidbe“, kao i krevete sa baldahinom. Pored svega navedenog, najčešće se nameće jednostavan stil i bela boja, ukrašen efektnim modelima nameštaja i interesantnim detaljima.

4. Posteljina
Izbor boje posteljine, kao i materijala od kojeg je napravljena, takođe u velikoj meri daje posebnu draž spavaćoj sobi. Najviše su zastupljene posteljine sa bojama proleća koja neće odudarati od celokupnog enterijera sobe. Savetuje se kombinacija posteljine sa dekorativnim jastučićima u drugoj boji, koja mogu biti poređana preko prekrivača na krevetu. Veliki broj jastuka na krevetu stvara osećaj udobnosti. Izbor pada i na svilenu posteljinu, koja svakako pruža dodatnu udobnost, naročito ako je crvene boje, što svakako zavisi od boja kojima ste uredili čitav eneterijer. Preporučuje se pored čistoće, da posteljina bude od prirodnih tkanina – pamuka, lana ili svile.

5. Zavese
Kod zavesa je najbitnije da materijal od kojih su napravljene bude lagan i paučinast, kako bi spoljno svetlo što više okupiralo prostor spavaće sobe. Mogu biti kratke, duge do poda ili u vidu venecijanera. Mogu se koristiti i draperije, koje idu preko zavesa, a koje bi po potrebi koristili tokom noći, kada nema sunčeve svetlosti i kada vam u sobi preovlada veštačko osvetljenje.

6. Slike na zidovima
U zavisnosti od stila uređenja vaše spavaće sobe, zavisiće i izbor slika na zidovima. Bitno je da zidovi ne budu prenatrpani slikama, što će pre svega izgledati kičasto i neće se uklapati u tezu „da je spavaća soba Oaza mira“. Preporuka je da najviše tri slike srednjeg formata budu iznad uzglavlja kreveta, i to u mirnim tonovima (pejzaži, portreti i slično). Negde se može naići i na tapiserije umesto slika, ili slike bez ramova, već samo isod stakla. Pristalice retro stila na zidove kače i obične ramove bez slika, što sobi svakako daje jedinstven stil. Svakako, umetničke slike treba da budu inspirativne i umirujuće u isto vreme.

7. Nameštaj
Pored obaveznog spavaćeg kreveta, u obzir dolaze noćni ormarići pored kreveta, toaletni sto sa ogledalom za šminku, i ako prostor dozvoljava klizni plakar za garderobu. Bitno je da soba ne bude prenatrpana suvišnim i beskorisnim nameštajem. Na noćnim ormarićima možete držati stonu lampu, koja može biti ugrađena i u zid pored uzglavlja kreveta. Položaj nameštaja je izuzetno bitan da bi spavaća soba izgledala skladno i stilizovano, a najzahvalniji nameštaj za kombinovanje je uglavnom bele boje.

8. Muzika
Mnogi od nas, još od malena ne mogu da zaspe bez prisustva muzike. Za potpuno opuštanje preporučuje se jednostavna mini linija koju ćemo uključivati pre spavanja, i čija će nas muzika opustiti. Opet je u pitanju lični izbor po pitanju muzike, ali stručnjaci potvrđuju da je najefikasnija muzika pred san, muzika iz prirode i istočnjačke note koje doprinoste relaksaciji tela.

9. Tepisi i pod
U zavisnosti od samog enterijera, zavisi i to da li ćemo u spavaću sobu unositi tepihe. Poznato je da su tepisi veliki izvor prašine i grinja, i preporučuje se eventualno unošenje staza koja će se slagati sa bojom zidova. Sve češće se nailazi na pod postavljen laminatom koji daje sjaj i ne pruža utisak prenatrpanog enterijera, kao i postavljanje drvenog brodskog poda. Treba izbegavati mermer, granit i keramiku za podove.

10. Dekorativni elementi
U ovu grupu spadaju svi oni detalji koje možemo držati na policama zidova, na noćnom ormariću i slično. Tu su neizostavni ramovi za slike, mirišljave sveće, ukrasi, diskretno cveće koje je namenjeno spavaćim sobama i koje ne crpe kiseonik, kutije sa nakitom na toaletnom stolu, i mnogo drugih detalja, u zavisnosti od stila koji preferiramo. Dovoljna je na primer i stara gitara naslonjena u ugao sobe, da bi soba dobila svoju posebnu lepotu i draž.

Ideja je bezbroj, kao što je i izbor stilova prevelik, ali najbitnije od svega je da se ceo enterijer uredi onako, da se vi u njemu osećate kao u svom carstvu. Naglašava se i strogo „zabranjuje“ unošenje televizora i kompijutera u spavaću sobu, zbog negativnog zračenja i uništavanja mira. Tamna i neuredna spavaća soba može dovesti do stanja neraspoloženja i letargije. Treba biti oprezan i sa dezenima, jer previše dezena na zidovima, nameštaju, zavesama, stvoriće utisak „diskoteke u glavi“, i samim tim nećete osetiti s’ početka pomenutu „Oazu mira“.