Kako očistiti srebro ili srebreni nakit?

Srebro se pominje još od davnina, bilo u obliku nakita, bilo u obliku ostalih dekorativnih predmeta od srebra (svećnjaka, escajga, posuđa, novčića i slično). Ime je dobilo po latinskoj reči argentum, što u prevodu znači – belo, sjajno.

Da bi srebrni predmeti ostali čisti potrebna im je dodatna nega i redovno čišćenje, jer od stajanja mogu potamneti i izgledati prljavo, pre svega zbog pojave oksidacije. Proces oksidacije je gotovo nemoguće izbeći, zato je potrebno redovno održavanje da srebro ne bi izgubilo svoj sjaj.

Za postupak čišćenja srebra u kućnim uslovima potrebno je malo vremena, a metode su sledeće:

  • Metoda čišćenja srebra pomoću limuna – Ako je srebro potamnelo, lako se čisti mešavinom limuna i sode bikarbone. Potrebno je pomešati manju količinu isceđenog limuna sa kašičicom sode bikarbone, potom ostaviti srebro da ostoji oko 15 minuta, nakon čega se ispira hladnom vodom i glanca suvom mekšom krpom.
  • Metoda čišćenja pomoću pepela od cigareta – Pepeo cigareta je uspešno sredstvo za čišćenje srebara, zbog svog hemijskog sastava i abrazivnog delovanja. Potrebno je pepeo pomešati sa sokom od limuna ili vodom, umočiti krpu u napravljenu tečnost, i njom istrljati srebro.
  • Metoda čišćenja srebra pomoću sode bikarbone – Potrebna je 1 kašika sode bikarbone, 1 kašičica tečnosti za sudove, 1 kašičica morske soli, 250 ml vode i komad aluminijumske folije. Folijom prekriti dno staklene posude, ključalu vodu sipati u posudu, dodati mešavinu sode bikarbone, tečnosti za sudove, so i vodu. Ostaviti srebro da odstoji u mešavini najmanje 20 minuta, nakon čega se ispira hladnom vodom i glanca mekšom suvom krpom.
  • Metoda čišćenja srebra pomoću sirćeta – U činiju sipati sirće i staviti u njega srebro, ostaviti ga da odstoji 20 minuta, nakon čega ga treba istrljati četkicom za zube. Posle toga ga treba potopiti u mlakoj vodi i na kraju obrisati mekom krpom.
  • Metoda čišćenja pomoću paste za zube – Pasta za zube je delotvorna za čišćenje srebra, jer u sebi sadrži fluorid. Potrebno je staviti malo kaladonta na srebro i blagim kružnim pokretima trljati srebro, nakon čega se ispere u hladnoj vodi i obriše suvom krpom.
  • Metoda čišćenja srebra putem elektrolize – Srebrne predmete treba uviti u aluminijumsku foliju i potopiti u ključalu vodu. Ostaviti da ključa još 20 minuta. Tada dolazi do hemijske reakcije, pa će oksidirani deo na srebru preći i ostati na foliji. Zatim je potrebno srebro izvaditi iz vode, osušiti i izglancati suvom krpom. Ovaj postupak čišćenja nije preporučljivo primenjivati na prosrebrenim predmetima.
  • Metoda čišćenja srebra pomoću alkohola i pudera – Ovo je naročito preporučljivo za čišćenje filigranskog srebrnog nakita. Potrebno je pomešati 1 kašiku pudera i 1 kašiku alkohola, i tu mešavinu utrljati u sva udubljenja, nakon čega treba iščetkati i izglancati suvom krpom.

Srebrno posuđe nije preporučljivo prati sa ostalim posuđem u mašini za sudove, jer će doći do tamnjenja. Takođe, ne sme se prati praškom za veš, jer on na srebro deluje abrazivno. Srebro nije preporučljivo ni držati u plastičnim kesama, u tamnoj i vlažnoj sredini, jer usled kondezacije srebro tamni. Da bi se srebro zaštitilo, potrebno je odložiti ga u specijalni papir, vrećice ili vatu, koja ne sadrži kisele sastojke. Ne treba ga pričvršćivati gumicom ili lepiti pakovanje, jer i to može izazvati koroziju.