Šta je to rubin?

rubinRubin, dragi kamen veoma poznat iz priča i pesama, jedan je od najređeg dragog kamenja i u stvari je varijanta Korunda. Specifičan po svojoj izrazito crvenoj boji koja može da varira od ružičaste do krv crvene. Njegova interesantna boja i prozirnost našla je veliku primenu u izradi nakita. Poznat je i po tome što je drugi najtvrđi mineral (po Mosovoj skali tvrdoće nosi vrednost 9), odmah posle dijamanta. Izuzetno je redak jer je za njegov prirodni nastanak potrebno stotine i hiljade godina. Iako se kolevkom rubina smatraju Indija i Burma, tačnih podataka o prvim iskopima nema. U prirodi rubini se nalaze u stenama, a danas ih najvše ima u ležištima u Šri Lanki, Keniji, Madagaskaru, Kambodži i nekim delovima SAD-a. Neki od najlepših rubina pronađeni su u Mjanmaru, ali su u poslednje vreme sve ređi. Malo je poznato da Makedonija ima vredna nalazišta rubina. Makedonski rubin ukrasio je i krst za papu.

Prirodni rubin je zbog svoje retkosti izuzetno skup pa se u izradi nakita češće koriste sintetički rubini, kod kojih je lakše postići željenu veličinu i boju. Prvi sintetički rubini nastali su 1902. godine, kada je pomoću određenog tehnološkog procesa stvoren veštački dragi kamen gotovo istovetnog izgleda. Iako tehnološka obrada prirodnih rubina može postići gotovo idealnu prozirnost, teško je ostvariti sve želje kupca. U želji za čistijom bojom, ljudi su pokušavali čak i da rubine greju u rerni, ali, temperaturu i preciznost koja je potrebna za obradu ovog kamena nije moguće postići van laboratorijskih uslova.

Rubin-u-prirodi

Crvena boja rubina potiče od male količine hroma koju sadrži. Svi prirodni rubini imaju nečistoće i oštećenja, koja se tehnološkim putem ispravljaju zarad lepšeg izgleda i veće upotrebe u juvelirstvu. Ipak, upravo nečistoće i oštećenja otkrivaju da li je rubin prirodni ili sintetički.

Prirodni rubini u sebi ponekad sadrže tanke iglice minerala rutila koje, kada su raspoređene u nekoliko smerova, izgledaju kao šestokrake zvezde koje se pomeraju (ova pojava naziva se asterizam), ali kamen mora biti sečen na poseban način da bi se svetlo tako reflektovalo.Ostali rubini bruse se u obliku glatke površine, kvadratne ili pravougaone, koje se ugrađuju u nakit tako da boja kamena dolazi više do izražaja. U zaobljenim oblicima bruse se neprozirni ili manje prozirni rubini, kao i veliki primerci.

Naziv rubin potiče od latinske reči rubens, što znači crvena. Nazivaju ga još i kraljevski kamen, jer i danas predstavlja statusni simbol aristokratije.