Šta su to gejziri?

Možda ste se nekada šetali nekim kamenim predelima npr. na Islandu ili u parku Jeloustoun, gde se iz žuto-beličastih pukotina u zemlji puši para, kada ste odjednom primetili mlaz vode koji izlazi iz zemlje, a pruža se desetinama metara u visinu podsećajući na fontanu koja pravi buku jednog voza u prolazu. Ipak, nakon nekoliko minuta, isto onako neočekivano kako se ova fontana pojavila, ona i nestaje ostavljajući za sobom malu okruglu baru iz koje se puši vruća voda.

gejzir

Ovakve prirodne fontane vruće vode se nazivaju gejzirskim erupcijama i predstavljaju jedne od najimpresivnijih prirodnih manifestacija hidrotermalne energije.

Gejzirske erupcije nastaju na delovima zemlje koji neposredno ispod svoje površine poseduju magmu (vulkansku lavu). Ovakvi predeli se najčešće sreću na vulkanskim ostrvima kao što su npr. Island ili Novi Zeland (gde je početkom 20. veka postojao najviši gejzir na svetu, s obzirom da je voda iz njega izbijala na visinu od 430 metara, ali je on, posle jakog zemljotresa prestao da radi) ili mestima koja su imala burnu vulkansku prošlost kao što je park Jeloustoun u Vajomingu.

Kišnica i otopljeni sneg prolaze kroz pukotine u zemlji i interaguju sa toplim podzemnim kamenjem, pri čemu temperatura vode dostiže temperature mnogo veće od njene tačke ključanja na zemljinoj površini (tj. pri atmosferskom pritisku). Međutim, pošto se iznad nje nalazi dosta kamenih slojeva (ponekad i po nekoliko kilometara), ona nije u stanju da proključa, već postaje pregrejana i njen pritisak se sve više povećava. U jednom trenutku, kada se nagradi dovoljno veliki pritisak vode, ona prevazilazi težinu kamenja iznad sebe i nalazi put kroz zemlju do njene površine, gde izbija u eksplozivnom mlazu, odnosno gejziru.

Čitav proces pomalo podseća na grejanje vode u čajniku sa zatvorenim poklopcem. Tek kada pritisak vode postane dovoljno veliki da prevaziđe težinu poklopca, njena para će izleteti napolje i aktivirati zvižduk čajnika.

Interesantno je da nakon prve gejzirske erupcije, dolazi do pada pritiska podzemne vode, što uzrokuje njeno dodatno isparavanje (što je niži pritisak koji deluje na tečnost, to se molekuli iz tečnosti lakše oslobađaju u vidu pare) kroz druge okolne kanale koji dolaze do zemljine površine.

Kada se ovi kanali isprazne, završava se gejzirska erupcija i počinje ponovno povećanje pritiska podzemne vode sve do sledeće erupcije.

Neki gejziri prolaze kroz ovaj ciklus veoma brzo, pa se njihove erupcije dešavaju na svakih nekoliko minuta (Old Faithful u Jeloustounu proizvodi fontane visoke do 100 metara na svakih 80 minuta), dok neki gejzirski ciklusi traju i po nekoliko godina (npr. Steamboat u Jeloustounu koji pravi fontane visoke i do 200 metara).

Na našoj planeti danas postoji oko 700 gejzira, od čega se polovina nalazi u parku Jeloustoun.

Raspored

Raspored važnijih gejzira na Zemlji