10 Najdužih reka na svetu

Iako je nekad jako teško utvrditi gde neka reka počinje, a gde završava, naučnici su to ipak uradili za većinu svetskih reka. Na svetu postoji 179 reka dužih od 1000 kilometara, ali samo deset ih ima preko 4400 km.

Ova lista je složila reke prema dužini, a ne prema protoku vode, npr ako gledamo količinu vode koju neka reka donose na svoje ušće, onda je recimo Amazon definitivno najduža reka.

10 reka posloženih po svojoj dužini:

 1. Nil

  Nil kod Asvana u Egiptu

  Nil je najduža reka na svetu. Njegova dužina iznosi 6.650 km. Površina sliva je 3.349.000 km2. Nalazi se u severoistočnoj Africi i nastaje spajanjem dveju pritoka, Plavog i Belog Nila.  Plavi Nil izvire iz jezera Tana, u Etiopiji. Izvor Belog Nila je Viktorijino jezero koje se nalazi između Ugande, Tanzanije i Kenije. Ovo jezero se smatra i izvorom Nila. Uliva se u Sredozemno more. Protiče kroz 11 zemalja: Sudan, Republika Južni Sudan, Burundi, Ruanda, Demokratska Republika Kongo, Tanzanija, Kenija, Etiopija, Uganda, Eritrea i Egipat.  Nil je primarni izvor vode u Egiptu i Sudanu.

 2. Amazon

  reka-amazon
  Amazon je druga reka na svetu po dužini od 6.400 km. Ova reka Južne Amerike je najbogatija vodom na svetu sa prosečnim godišnjim protokom od 209.000 m³/s. Površina rečnog sliva je oko 7.050.000 km2. 20% vode koja se sliva iz reka u okeane potiče iz Amazona. Izvire kod Anda a uliva se u Atlantski okean. Protiče kroz sledeće zemlje: Brazil, Peru, Bolivija, Kolumbija, Ekvador, Venecuela i Gvajana. 40% vode Južne Amerike se nalazi u Amazonu u vidu hiljada pritoka. Španski istraživač, Francisko de Oreljana, je nazvao reku ovim imenom i bio je prvi Evropljanin koji je putovao celom dužinom reke. Tokom tog putovanja, je sreo pleme svirepih žena ratnica koje su ga podsetile na priče starih Grka o ženama ratnicama pod imenom Amazon. Verovatno je reku ovako nazvao da bi upozorio druge putnike na njihovo prisustvo.

 3. Jangcekjang

  jangcekjang
  Jangcekjang ( Jangce ili Čangđang) je na trećem mestu od 10 najdužih reka sveta. 6.300 km je dužina od izvora kod planine Tagla u severoistočnom delu Tibeta do Šangaja gde se uliva u Istočno kinesko more. Protiče kroz 9 provincija Kine i ima rečni sliv dužine 1.808.500 km2. Ime potiče od kineske reči koja u prevodu znači duga reka.

 4. Misisipi

  reka-misisipi
  Misisipi je najveća reka u Severnoj Americi a četvrta na svetu. Dugačka je 6.275 km. Površina sliva iznosi 2,981,076 km2. 98,5% reke protiče u centralnom i jugoistočnom delu SAD-a a 1,5% u Kanadi. Izliva se kod jezera Itaska, Minesota, a uliva u Meksički zaliv. Protiče kroz američke savezne države: Minesota, Viskonsin, Ajova, Tenesi, Arkanzas, Kentaki, Ilinois, Luizijana, Misuri i Misisipi. Najvažnije pritoke su reke Misuri i Arkanzas sa kojima čini najveći rečni sistem u Severnoj Americi. Prvi Evropljanin koji je video ovu reku je Hernando de Soto 1541. godine.

 5. Jenisej

  reka-jenisej
  Jenisej-Angara-Selenga je najveći rečni sliv koji se uliva u Severni ledeni okean. Jenisej je peta reka na svetu sa dužinom od 5.539 km. 97% reke teče kroz zapadnu Rusiju a ostatak kroz Mongoliju. Izvire na granici između Rusije i Mongolije a uliva se u Karsko more. Dužina rečnog sliva iznosi 2.580.000 km2 .

 6. Hoangho

  reka-hoangho
  Žuta reka je šesta od 10 najdužih reka na svetu. Dužina je 5.464 km. Ovo je treća reka po veličini u Aziji, posle Jangcekjanga i Jeniseja. Izvire kod planine Bajar Haru u zapadnoj Kini a uliva se u Žuto more. Sliv reke je 752.000 km2. Naziva se i kolevkom kineske civilizacije. Najveća pritoka je reka Vejho.

 7. Ob

  reka-ob
  Ob je sedma reka na svetu sa dužinom od 5.410 km. Ovo je najveća reka u zapadnom Sibiru. Protiče kroz sledeće zemlje: Rusija, Kazahstan, Moldavija i Kina. Kod grada Pjeregrebnoje se deli na dva rukavca, Veliki Ob dužine 446 km i Mali Ob dužine 456 km. Površina rečnog sliva iznosi 2,972,497 km2. Izvire kod reke Katunje a uliva se u Karsko more, Severni ledeni okean. Zaliv reke Ob je najveći estuarski zaliv na svetu. Reka je podeljena na gornji, srednji i donji tok.

 8. Parana

  reka-parana
  Reka Parana je osma od 10 najdužih reka na svetu. Njena dužina iznosi 4.880 km. Protiče kroz Brazil, Argentinu, Paragvaj, Boliviju i Urugvaj. U Južnoj Americi je druga reka po dužini, posle Amazona. Površina rečnog sliva je 2,582,672 km2. Nastaje spajanjem reka Rio Grande i Paranaiba. Zatim se spaja sa rekama Paragvaj i Urugvaj i uliva se u Atlantski okean u obliku estuara La Plata. Do spajanja sa glavnom pritokom, rekom Paragvaj, često se naziva i Visoka Parana (Alta Parana).

 9. Kongo

  reka-kongo
  Reka Kongo je na devetom mestu na listi 10 najdužih reka. Njegova dužina iznosi 4.700 km. U prošlosti je ime reke bilo Zair. Ovo je najdublja reka na svetu sa dubinom od 220 m. Predstavlja drugu reku na svetu po bogatstvu vode, posle Amazona, sa rečnim slivom od 4,014,500 km2. Protiče kroz zapadni deo Centralne Afrike kroz države Demokratska Republika Kongo i Republika Kongo. Nastaje spajanjem reka Luapula i Lualaba na planinama oko Velike Istočnoafričke pukotine a uliva se u Atlantski okean. Ušće je dugačko 40 km a otkrio ga je portugalski moreplovac Diogo Kao 1482. godine.

 10. Amur

  reka-amur
  Reka Amur ili Crna reka je deseta reka sa dužinom od 4.444 km. Formira granicu između ruskog Dalekog istoka i severoistočne Kine. Protiče kroz Rusiju, Mongoliju i Kinu. Površina rečnog sliva iznosi 1.855.000 km2 i četvrti je u Rusiji posle Jeniseja, Oba i Lene. Nastaje spajanjem reka Šilke i Argun a uliva se u Ohotsko more kod Tatarskog moreuza. 1644. godine su Rusi prvi put došli do reke Amur.