Legenda o čudovištu iz Loh Nesa

Loh Nes (Loch Ness) je škotsko jezero, veličine 56 km2 , dubine je 230 m i spada u drugo po veličini jezero u Velikoj Britaniji. Na prvom mestu je po količini sveže vode, a voda u njemu se nikada ne zamrzava. Voda u jezeru je tamne boje, jer poseduje velike količine treseta u okolnom tlu.

Ovo jezero je veliku popularnost i misteriju steklo, pominjanjem da u njemu već vekovima živi „čudovište“, čuveni Nesi (kako je dobilo ime 1940. godine, dok su ga ranije zvali samo „čudovište iz Loh Nesa“). Pored Bigfoot – a i Jetija, Nesi spada u jednu od najvećih misterija kriptozoologije (nauka o proučavanju životinja za koje nema dokaza da postoje). Njegovo postojanje se samo predpostavlja i još uvek nije potvrđeno od strane naučnih zajednica, ali je svakako popularno za turiste i sve one koje veruju u postojanja „misterioznih stvorenja“.

Jezero Loh Nes

Čudovište iz Loh Nesa je mitološko biće za koje se veruje da živi u jezeru Loch Ness, koje se nalazi u blizini grada Inverness u severnoj Škotskoj. Opisuje se da ima trup dug oko 10 m, veoma malu glavu u poređenju sa telom, debeo vrat dug od 1 – 2 m i četiri peraja. Među istraživanjima nailazi se na pretpostavku da je reč o preživeloj vrsti plesiosaurusa, pre 6 miliona godina  izumrlih praistorijskih životinja, koji žive u dubini jezera.

Prvo pominjanje i prve priče datiraju još iz VII veka, u Legendi o Svetom Kolumbu (Sent Columba), irskom monahu sa Ione u njegovom životopisu. Pominje se da je on proterao čudovište, nakon što je ono ubilo čoveka na obali jezera. Priča o Nesiju se nastavlja u XVI veku, kada u Istoriji Škotske, Hektor Bois (Hector Boece) opisuje pomenuto čudovište „koje je izjurilo iz jezera, srušilo nekoliko drveća u obližnjoj šumi, ubilo tri osobe i vratilo se u jezero“. O ovom čudovištu se pisalo i tokom XVIII i XIX veka, ali je interesantna činjenica da se ono uopšte ne spominje u istoriji zamka iz XII veka – Arkart (Urquahart), koji se nalazi uz samu obalu jezera.

Prva savremenija pominjanja o ovom čudovištu počinju 14. aprila 1933. godine, kada su bračni par Makej (hotelijer Džon Makej i njegova supruga) ispričali njihovo iskustvo susreta sa ovim stvorenjem. Takođe, 1933. godine, George Spicer je izjavio da je, dok se vozio jezerom sa svojom suprugom, video nešto nalik zmaju ili praistorijskoj životinji. Nakon toga, stizalo je mnogo priča o čudnim događajima na jezeru, a izuzetnu pažnju je privukla objavljena vest u novinama, 02. maja 1933. godine. Posle toga su počele da se pojavljuju i prve fotografije. Najveću popularnost su stekle dve zabeležene fotografije. Prvu je napravio Hju Grej (Hugh Gray), 6. decembra 1933. godine, slika je dosta mutna, iako se vidi ogromno telo sa repom i glavom. Druga fotografija je poznata u narodu kao „Hirurgova slika“ (Surgeon photo), koju je snimio ginekolog Wilson, iz Londona. On je kasnije odbijao da se ta slika dovodi u vezu sa njim.  Discovery Communications je 1993. godine uradio detaljne analize njegove slike i potvrdio niz nepravilnosti, ali se i danas ta fotografija koristi u reklamne svrhe „postojanja“ ovog stvorenja.

Prvi video materijal je snimljen 1938. godine, a snimio ga je turista iz Južne Afrike G.E. Taylor, u trajanju od 16 minuta, gde se „vidi Nesi kako pliva po površini jezera“. Međutim, to što Taylor vidi kao čudovište, po procenama istraživača – „može biti svašta“. Takođe, 1960. godine, aeronautički inžinjer Tim Dinsdale je krenuo da istražuje postojanje Nesija. Petog dana istraživanja je snimio film na kojem se vidi „čudno veliko telo koje nepravilno pliva jezerom“. Snimljeno telo je opisao kao crvenu grbu sa glavom i vratom, koji su se povremeno pojavljivali na površini jezera. Međutim, ni taj snimak od strane Discavery Communications –a nije potvrđen kao verni pokazatelj postojanja Nesija.

Najnoviji dokaz o „postojanju“ Nesija je fotografija od 19. aprila 2014. godine, koja je uslikana na Apple Maps – u. Nju je zabeležio Andrew Dixon, dok je na pomenutoj mapi gledao svoj rodni grad, koji se nalazi u blizini jezera. Video je da po površini plovi veliko telo i prvo na šta je pomislio je – čudovište Nesi. Međutim, ni ovo nije potvrđeno kao istina. 2005. godine organizovan je triatlon (sportsko takmičenje u trčanju, biciklizmu i plivanju), koje je počinjalo plivanjem učesnika u jezeru Loh Nes, i tada je svaki takmičar bio osiguran na 1 milion funti u slučaju da ga napadne čudovište, popularni Nesi. U anketi sprovedenoj 2006. godine, za najpoznatijeg Škota je izabran upravo Nesi.

Iako nauka tvrdi da su sve pomenute priče samo skup mašte, moderan mit, montirane fotografije radi publiciteta i izmišljeni događaji, svakako je ovo jedan od najinteresantnijih primera kriptozoologije. Interesantno je i to što u Škotskoj, niko od stanovnika ne veruje u postojanje Nesija, već na njegov pomen, Škotlanđani samo iznesu činjenicu da je „za turizam to odlično“. Zahvaljujući Nesiju, Škotska zarađuje otprilike 30 miliona funti godišnje.