Koji je najveći grad na svetu?

Najveći grad na svetu može da se definiše po dosta različitih parametara. Tako npr. imaćemo različite gradove ako merimo grad po broju stanovnika u samom gradu, broju stanovnika u celoj urbanoj površini grada, ili najveći grad po površini koju je zauzeo.

U ovom članku navešćemo najveće gradove u svim ovim kategorijama…

Najveći grad po broju stanovnika (metro region)

Najveći grad po broju stanovnika (metropola) je Tokio. Broji 37 977 000 stanovnika i glavni je grad Japana, te politički i ekonomski centar države. Nalazi se na ostrvu Honšu i izlazi na Pacifik. Bio je domaćin letnih olimpijskih igara 1964, a trebao je biti domaćin i letnjih olimpijskih igara 2020. Sama administrativna teritorija grada broji  13 515 000 stanovnika.

Tokio. Foto: MorioCC BY SA 3.0

Najveći grad po broju stanovnika (administrativno)

Najveći grad po broju stanovnika (administrativno) je kineski Čungking. Ima 30 165 000 stanovnika i nalazi se u centralnoj Kini.

Čongking. Foto: JuukeihcCC BY SA 3.0

Najveći grad po površini

Najveći grad po površini koju zauzima cijela opština, ne i samo naselje je Sitka. Površina mu je 12 000 kilometara kvadratnih što je recimo petina Bosne i Hercegovine. Nalazi se na Aljasci u Sjedinjenim Američkim Državama. Ima samo 8880 stanovnika i po toj veličini spada u najmanje gradove po broju stanovnika

Sitka. Foto: GillfotoCC BY SA 4.0