Ladoga – najveće jezero u Evropi

Jezero Ladoga ili kako ga mnogi nazivaju Ladoško jezero, se u prošlosti zvalo Nevo, a danas predstavlja najveće jezero u Evropi i jedno od najlepših mesta severne Rusije. Nalazi se u evropskom delu Rusije, u blizini granice sa Finskom, u republici Karelija.

Istorija Ladoškog jezera datira još iz srednjeg veka, kada je jezero predstavljalo deo trgovačkog puta, koji je povezivao skandinavsko pleme Vikinga – Varjage i Vizantiju. Između 1611. i 1715. godine na jezerskom ostrvu Valam je osnovan i danas poznat, Valamski manastir.

Za vreme rata Rusa i Šveđana (1610 – 1617), jezero je palo u ruke Šveđana, kojima je po završetku rata pripala severna i zapadna obala jezera.

Posle Velikog severnog rata (1721), ove teritorije su vraćene Rusima. Od 1812. godine, severna obala jezera je pripadala Finskoj, a jezero je predstavljalo rusko – finsku granicu.

Tek je 1940. godine, ova teritorija pripala tadašnjem Sovjetskom Savezu. Za vreme II svetskog rata, Lenjingrad (sadašnji Sankt Peterburg) se snabdevao namirnicama preko jezera, kada je 1942.godine postavljena železnička pruga, i taj put je nazvan „Put života“.

Površina jezera se kreće od 17 700 – 18 400 km2 , dužine je 219 km, a širine od 138 km. Dubina jezera varira, tako da se na severnom delu kreće od 70 – 260 m, a na južnom delu od 20 – 70 m.

Ladoga u svom basenu ima 50 000 manjih jezera i oko 3 500 reka, među kojima se ističu – Svir (iz jezera Onjega), Volhov (iz jezera Iljmen) i Vuoksen (iz jezera Sajme). Jedina reka koja ističe iz jezera je Neva i ona Ladogu povezuje sa Sankt Peterburgom i Finskim zalivom. U Ladoškom jezeru je smešteno ukupno 660 ostrva, najviše u severozapadnom delu jezera, sa površinom od 435 km2.

Najpoznatije ostvro je Valam, koje pripada Valajmskom arhipelagu, koji sadrži 50 ostrva ukupne površine od 36 km2 . Obale Ladoge su veoma razuđene, stenovite i visoke, oivičene su peščanim plažama, i tu se nalazi dosta uzanih zaliva, koji prodiru duboko u kopno.

Nivo vode u jezeru počinje sa rastom od aprila do maja, a do decembra nivo vode počinje da opada. Prosečna visina porasta nivoa vode iznosi do 0,07 m, a ponekad dostiže visinu i do 1 m.

Jezero je veoma bogato ribom, naročito u severnom delu. Što se tiče vetrova, najviše ih ima iz severnog pravca. Na jugu Ladoge od maja do jula duvaju severni i zapadni vetrovi, a na severu su najčešći severoistočni vetrovi.

Najpovoljniji meseci za plovidbu su juni, juli i početak avgusta, kada duvaju vetrovi brzinom do 6 m/s. Oluje počinju od kraja avgusta, koje nekada mogu dostići brzinu i do 24 m/s, kada i talasi dostižu visinu i do 6 m. Vetrovi utiču i na površinske struje jezera koje dostižu najveću brzinu i do 1,1 km/h, naročito kod istočne i zapadne obale jezera.

Među priobalnim gradovima, najpoznatiji su – Šliselburg, Sjastroj, Novaja Ladoga, Pitkjaranta, Sortavala, Lahdenpohja i Priozersk.

Posebne turističke atrakcije ovog područja predstavljaju Valamski i Aleksandro – Svirski manastir, stari finski grad Sortavala, Gluvi greben na poluostrvu Kulhoniemi i čuvena tvrđava Orešek (u gradu Šliselburg), koju je 1323. godine podigao unuk Aleksandra Nevskog.