10 Najvećih država na svetu

 1. Rusija, ili zvanično Ruska Federacija, je najveća zemlja na svetu. Njena površina iznosi 17.098.242 km2. Pokriva više od jedne osmine naseljenih oblasti zemljine površine. Njen evropski deo (oko 3.500.000 km2) je čini najvećom zemljom Evrope, a azijski deo (oko 13.500.00 km2) najvećom zemljom Azije. Prirodna granica ova dva dela je planina Ural. Deli kopnene granice sa Norveškom, Finskom, Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Poljskom, Belorusijom, Ukrajinom, Gruzijom, Azerbejdžanom, Kazahstanom, Kinom, Mongolijom i Severnom Korejom. Morske granice deli sa Japanom kod Ohotskog mora i Aljaskom, tj. SAD-om, preko Beringovog moreuza. Po broju stanovnika, nalazi se na devetom mestu sa oko 144.000.000. Predstavlja državu istočne Evrope i severne Azije i nalazi se u 9 vremenskih zona. Glavni grad je Moskva. Obala Rusije je duga preko 37.000 km.
  rusija
 2. Kanada je na drugom mestu sa površinom od 9,984,670 km2. Ova zemlja Severne Amerike je federacija koja se sastoji od 10 provincija i 3 teritorije. Nalazi se u severnom delu kontinenta i prostire se između tri okeana: Atlantskog, Tihog i Severnog ledenog. Granica SAD-a i Kanade predstavlja najdužu kopnenu granicu na svetu. Glavni grad je Otava, a najveći i najpoznatiji grad je Toronto. Broj stanovnika iznosi oko 36.000.000.
 3. Kina je treća zemlja na svetu sa površinom od 9.572.900 km2. Zvaničan naziv glasi Narodna Republika Kina. Ova suverena država se nalazi u Istočnoj Aziji. Predstavlja najmnogoljudniju zemlju na svetu koja broji preko 1,35 milijardi ljudi, tj. oko petinu svetskog stanovništva. U državi vlada komunistička partija sa sedištem vlade u glavnom gradu Pekingu.  Obuhvata 22 provincije, 5 autonomnih pokrajina, 4 opštine sa direktnom kontrolom i 2 regiona sa specijalnim statusom. Takođe, tvrde da je i današnji Tajvan deo njene teritorije kao i neki delovi Indije.
 4. Sjedinjene Američke Države (SAD, Amerika) predstavljaju četvrtu zemlju sa površinom od 9.526.468 km2. To je federativna republika koja se sastoji od 50 država i 1 federalnog okruga. 48 susednih država i glavni grad Vašington se nalaze u centralnom delu Severne Amerike, između Kanade i Meksika. Država Aljaska se nalazi u severozapadnom delu kontinenta, a Havaji predstavljaju arhipelag koji se nalazi u Tihom okeanu. Obuhvataju još 5 naseljenih i 9 nenaseljenih teritorija u Tihom okeanu kao i Karibe. Prema broju stanovnika je treća zemlja nasvetu sa oko 318.000.000. Etnički je najraznovrsnija zemlja na svetu što je posledica masovnih imigracija.
 5. Brazil, ili zvanično Federativna Republika Brazil, je na petom mestu po površini i broju stanovnika. Površina iznosi 8.515.767 km2 a broj stanovnika je oko 203.000.000 ljudi. Predstavlja najveću zemlju Južne i Latinske Amerike kao i južne hemisfere. Ovo je najveća zemlja portugalskog govornog područja i jedina u Americi. Na istoku se graniči sa Atlantskim okeanom i ima obalu koja je dugačka 7.491 km. Graniči se sa svim zemljama Južne Amerike osim sa Čileom i Ekvadorom. Zauzima 47,3% ovog kontinenta. Glavni grad je Brazilija a najveći i najpoznatiji grad je Rio de Žaneiro.
 6. Australija je šesta zemlja sa površinom od 7.692.024 km2. Zvanično Komonvelt Australija sadrži kopneni deo kontinenta Australija, ostrvo Tasmaniju i brojna manja ostrva u Indijskom i Tihom okeanu. Nema kopnene granice a najbliže zemlje su joj Indonezija, Istočni Timor, Nova Gvineja, Solomonska Ostrva, Vanuatu i Novi Zeland. Broj stanovnika je oko 24.000.000. Glavni grad je Kanbera, a najveći i najpopularniji grad je Sidnej.
 7. Indija je na sedmom mestu i njena površina iznosi 3.166.414 km2. Zvanično Republika Indija se nalazi u južnoj Aziji. Prema broju stanovnika je druga zemlja sveta i broji preko 1,2 milijarde ljudi. Graniči se sa Indijskim okeanom na jugu, Arapskim morem na jugozapadu, Bengalskim zalivom na jugoistoku, sa Pakistanom deli kopnene granice na zapadu, Kinom, Nepalom i Butanom na severoistoku, Burmom i Bangladešom na istoku. U Indijskom okeanu susedne zemlje su Šri Lanka i Maldivi. Morske granice deli sa Tajlandom i Indonezijom. Glavni grad je Nju Delhi.
 8. Argentina, ili zvanično Republika Argentina, je osma zemlja na svetu po površini koja iznosi 2.780.400 km2. Ova federativna republika se nalazi u jugoistočnom delu Južne Amerike i po veličini je druga zemlja na ovom kontinentu. Na severu se graniči sa Bolivijom i Paragvajem, na severoistoku sa Brazilom, na istoku sa Urugvajem i Atlantskim okeanom i na zapadu sa Čileom. Ovo je najveća zemlja španskog govornog područja. Tvrde da imaju suverenitet nad Foklandskim ostrvima, Južnom Džordžijom i Južnim Sendvičkim ostrvima. Broj stanovnika iznosi oko 43 miliona. Glavni grad je Buenos Ajres.
 9. Kazahstan je deveta zemlja sa površinom od 2.724.900 km2. Zvanično Republika Kazahstan se nalazi u centralnoj Aziji i manjim delom zapadno od reke Ural u Evropi. Graniči se sa Rusijom, Kinom, Kirgistanom, Uzbekistanom i Turkmenistanom, na zapadu izlazi na Kaspijskom more. Sa oko 17 miliona ljudi predstavlja jednu od zemalja sa najnižom gustinom naseljenosti od 6 stanovnika po kvadratnom kilometru. Glavni grad je Astana.
 10. Alžir, ili zvanično Narodna Demokratska Republika Alžir, je deseta zemlja na svetu sa površinom od 2.381.741 km2. Nalazi se u severnoj Africi a izlazi na Sredozemno more. Predstavlja najveću zemlju Afrike i obale mediterana. Na severoistoku se graniči sa Tunisom, na istoku sa Libijom, na zapadu sa Marokom, na jugozapadu sa Mauritanijom, zapadnom Saharom i Malijem, na jugoistoku sa Nigerijom. Broj stanovnika je procenjen na 38.700.000 ljudi. Glavni grad se zove kao i država, Alžir.