Našao sam se usred oluje

Našao sam se usred oluje na srpskom

Mrak je već pao, a oblaci su se nadvijali. Upravo sam napustio kuću svog prijatelja nakon večeri igranja igrica na iksboksu. Krenuo sam kući kada sam se iznenada našao usred besne oluje.

Kiša je pljuštala i lila kao iz creva, a vetar je zavijao, tako da se ništa drugo nije moglo čuti. Nikada ranije nisam doživeo ovako nešto i nisam znao šta da radim.

U početku sam pokušavao da nastavim da hodam, ali vetar je bio toliko jak da me je gurao nazad. Kiša me je polivala po licu, a ja sam jedva video kuda idem. Brzo sam shvatio da je preopasno da idem dalje, pa sam potražio gde da se sklonim.

Ugledao sam malu prodavnicu nekoliko blokova dalje i potrčao prema njoj. Kako sam se približavao, vetar je postajao još jači, pa mi je bilo teško da se držim na nogama. Konačno sam stigao do prodavnice, ali kada sam pokušao da otvorim vrata, nisu se pomerila. Tada sam shvatio da je prodavnica zatvorena.

Počeo sam da paničim. Bio sam hladan, mokar i sam, nisam imao gde da odem. Razmišljao sam da pozovem roditelje, ali telefon mi je bio mrtav, a punjač sam ostavio kod prijatelja. Nisam znao šta da radim.

Dok sam stajao tamo, osećajući se beznadežno, primetio sam malu šupu iza prodavnice. Nije bilo mnogo, ali je izgledala čvrsto i bilo je to bolje nego biti na otvorenom. Potrčao sam do nje i brzo našao utočište unutra. Nije bilo najudobnije mesto, ali je bilo suvo i van vetra.

Sedeći tamo, čekajući da oluja prođe, imao sam vremena da razmislim o svom životu. Shvatio sam da sam toliko toga uzeo zdravo za gotovo, uključujući sigurnost i udobnost sopstvenog doma. Biti usred oluje nateralo me je da cenim jednostavne stvari u životu, kao što je krov nad glavom i topao krevet za spavanje.

Posle onoga što se činilo kao sati, oluja je konačno prošla. Oprezno sam izašao iz šupe, i na moje olakšanje, kiša je prestala, a vetar je utihnuo. Vratio sam se kući, zahvalan na iskustvu i na novootkrivenoj zahvalnosti koju sam imao za jednostavne stvari u životu.

Otac i majka su zabrinuto ispitali celokupnu situaciju.

Naći sam se usred oluje bilo je zastrašujuće iskustvo, ali me je takođe naučilo vrednu lekciju. To me je navelo da cenim jednostavne stvari u životu i nateralo me da shvatim da sam toliko toga uzimao zdravo za gotovo. Bio je to podsetnik da čak i pred nedaćama uvek postoji način da se nađe utočište i sigurnost.

Našao sam se usred oluje na hrvatskom

Bio je vedar i sunčan dan, a moj otac i ja krenuli smo na Jadransko more na jednodnevni ribolov. Tjednima smo planirali ovo putovanje i bio sam uzbuđen što ću provesti kvalitetno vrijeme sa svojim tatom i možda usput uloviti koju ribu.

Rano ujutro krenuli smo našim malim ribarskim čamcem koji je moj tata nedavno kupio. Bilo je to skromno plovilo, ali moj otac je bio vješt pomorac i imao je dugogodišnje iskustvo plovidbe vodama Jadranskog mora.

More je bilo mirno i mirno dok smo krenuli, a jutro smo proveli loveći ribu i uživajući u prekrasnom krajoliku. Sjajno smo se zabavljali i bila sam zahvalna što ovo vrijeme provodim sa svojim tatom.

Kako je dan odmicao, u daljini smo primijetili neke tamne oblake. Iako smo sinoć na televiziji čuli od Vakule da će dan biti vedar, sjetili smo se pjesme “Vakula je rek'o”. Kako je vrijeme prolazilo, zaključili smo da se sprema oluja, ali smo mislili da imamo dovoljno vremena da se vratimo na obalu prije nego što udari. Nažalost, oluja nas je snašla mnogo brže nego što smo očekivali.

Vjetar je iznenada pojačao, a valovi su postajali sve veći i silovitiji. Čamac se počeo ljuljati naprijed-natrag, a ja sam se počeo bojati. Moj je otac, međutim, ostao miran i usredotočen. Točno je znao što mu je činiti u ovoj situaciji i brzo je preuzeo odgovornost.

Rekao mi je da obučem prsluk za spašavanje i da se čvrsto držim. Potom je počeo usmjeravati brod prema najbližoj luci, koristeći svoje poznavanje mora i iskustvo mornara za plovidbu kroz oluju.

Oluja je pri kraju bila jaka i jedva sam mogao vidjeti išta osim valova koji su udarali o brod. Ali moj je otac bio nepokolebljiv i čvrsto je držao volan. Nijednom nije izgubio prisebnost ili fokus.

Nakon nekoliko sati napokon smo stigli do sigurne luke. Odahnuo sam kad smo pristali uz dok i zakoračili na suho. Otac me čvrsto zagrlio, a ja sam bio zahvalan na njegovom iskustvu i mirnom držanju pred opasnošću.

Dok smo se vozili kući, razmišljao sam o iskustvu i lekcijama koje sam naučio. Shvatio sam da nam je očevo iskustvo mornara tog dana spasilo živote. Također sam naučio da je važno ostati smiren i usredotočen suočen s nedaćama i vjerovati vještinama i iskustvu onih oko nas.

Moje pecanje s ocem na Jadranu pretvorilo se u zastrašujuće iskustvo kada smo se našli usred iznenadne oluje. Ali očevo iskustvo i znanje o moru pomoglo nam je da sigurno prebrodimo oluju i neozlijeđeni smo se vratili na obalu. Iskustvo me naučilo koliko je važno ostati smiren i vjerovati vještinama i iskustvu onih oko nas u teškim vremenima.