Događaj i doživljaj sastavi za 5. razred

Tema doživaljaj, zanimljiv događaj, desilo mi se jednog dana, to nikada neću zaboraviti, Događaj koji će mi ostati urezan u sjećanje, Moj najuzbudljivi događaj… sve te teme se uvijek nalaze među temama koje nastavnici zadaju učenicima od četvrtog do osmog ili devetog razreda. Danas vam predstavljamo nekoliko zanimljivih sastava o nekom događaju, sastavi su za 5. razred i napisani su na srpskom jeziku, ali vjerovatno mogu ga i svi ostali razumjeti.

Događaj i doživljaj sastavi za 5. razred

Događaj i doživljaj sastavi za 5. razred

Sastav I Događaju i doživljaju koji se dogodio – za peti razred

Jednom, kada sam bio u trećem razredu, imao sam zaista zanimljivo iskustvo. Sve je počelo kada je moj tata nam svima u kući najavio da idemo na izlet u zoološki vrt. Bio sam tako uzbuđen! Nikada prije nisam bio u zoološkom vrtu i jedva sam čekao da vidim sve te životinje koje sam viđao samo na Animal čanelu.

Čim smo stigli u zoološki vrt, podijelili smo se u dvije grupe i krenuli u istraživanje. Moja grupa je bila: ja, rođek i tata i mi smo išli pogledati izložbu majmuna, a druga grupa su bili moja sestra, majka i rodica, oni su otišli pogledati ptice. Mi smo došli u prostor koji je predviđen za majmune i vidjeli smo razne vrste majmuna kako se ljuljaju sa drveća i igraju se jedni s drugima. Bilo je neverovatno!

Ali onda se dogodilo nešto još zanimljivije. Jedan od majmuna je pobegao iz svog ograđenog prostora i počeo da trči po zoološkom vrtu! Bio je tako brz i okretan, i čuvarima zoološkog vrta je bilo zaista teško da ga uhvate. Neko vrijeme je izgledalo kao da se majmu silno zabavlja i kao da namjerno zeza čuvare koji su ga jurili.

Ipak, na kraju su čuvari zoološkog vrta uspjeli da majmuna stjeraju u ćošak i uhvate ga. Vratili su ga u ograđeni prostor i svi su počeli aplaudirati, mada ja sam više uživao dok je majmun bar u tih nekoliko trenutaka bio na slobodi. Bio je to definitivno najuzbudljiviji dio putovanja u zološki vrt!

Nakon incidenta s majmunima, nastavili smo istraživati ostatak zoološkog vrta. Vidjeli smo sve vrste nevjerovatnih životinja, od lavova i tigrova do slonova i žirafa. Čak sam i pomazio malu bebu koalu, što je bila najslađa stvar koju sam ikada vidio.

Do kraja dana bio sam iscrpljen, ali sretan. Bilo je to tako zabavno i zanimljivo iskustvo, i bilo mi je tako drago što sam otišao na izlet. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam u zoološkom vrtu vidio majmuna kako bježi od rastrčanih čuvara.

Sastav o interesantnom događaju

Jednom mi se u školi dogodilo nešto zaista zanimljivo. Bilo je to za vrijeme velikog odmora. Sjedila sam za svojim školskim stolom okružena sa prijateljicama i prijateljima. Ćaskali smo i jeli ručak kada je odjednom jedan od mojih prijatelja pokazao kroz prozor.

“Pogledajte!” uzviknula je. “Ptica se zaglavila na drvetu, među granama!”

Doživaljaj o zamiljivom događaju koji mi se dogodio, sastav za peti razred

Doživaljaj o zamiljivom događaju koji mi se dogodio, sastav za peti razred


Svi smo potrčali do prozora da vidimo šta se dešava. Bila je mala ptica koja je mahnito mlatarala krilima, pokušavajući da izađe i nađe put do slobode od grana drveta koje kao da su je priklještile. Drvo je bilo nedaleko od prozora naše učionice.

Znali smo da moramo nešto učiniti da pomognemo ptici. Ali kako? Razmišljali smo i razmišljali, i konačno, jedan od mojih prijatelja je došao na ideju.

“Znam!” reče Mališa. “Možemo napraviti pokušati da spojimo lenjire i da sa tim pokušamo dohvatiti i odgurnuti granu koja je priklještima malenu pticu!”

Svi smo mislili da je ovo odlična ideja, pa smo brzo prionuli na posao. Skupili smo lenjira koliko god smo mogli i počeli da ih povezujemo selotejpom. Bilo je puno posla, ali bili smo odlučni da izbavimo bespomoćnu ptici.

Konačno, nakon nekog vremena, sa sljepljenim lenjirima smo pogurali granu, koja se samo malčice pomjerila i tako oslobodila pticu koja je istog trenutka odletjela u slobodu.

A mi učenici smo navijali i slavili, kao na stadionu na utakmici kad naš omiljeni klub postigne gol. Bilo je to tako cool i zanimljivo iskustvo, i bilo nam je tako drago što smo mogli pomoći ptici. Nikada neću zaboraviti vrijeme kada smo uspjeli spasiti zaglavljenu pticu!