Jezero se probudilo u vedrom majskom jutru

Danas je osvanulo vedro i sunčano majsko jutro. Nebo je bilo jarko plavo sa nekoliko bijelih oblaka razbacanih okolo. Blagi povjetarac je puhao preko jezera stvarajući male talase na površini mirne vode.

Kako se sunce dizalo sve više na nebu, drveće koje okružuje jezero je počelo da baca sjenu. Lišće i grane zasjale su zlatnim sjajem na novo-izraslom lišću. Ptice su glasno cvrkutale, zauzete letenjem i hranjenjem svojih mladih mladunaca. Porodica pataka klizila je jezerom, a pačići su se vukli za majkom.

Nekoliko ranojutarnjih džogera trčalo je stazom oko jezera. Njihovi koraci i povremeno brbljanje dodali su se na zvukove buđenja prirode.

Na rubu jezera, plava čaplja stajala je nepomično, čekajući da zgrabi ribu. Dugačak vrat i noge činili su da izgleda gotovo praistorijski. Nekoliko kornjača se sunčalo na kladi, a oklop im je blistao na suncu.

Kako je dan postajao topliji, sve je više ljudi dolazilo na jezero. Neki su došli da sjednu za klupe i uživaju u mirnom odmoru. Starac je bacao mrvice kruha na skup gusaka, a gomile djece trčale su uokolo, igrale se i smijale se. Zvukovi saobraćaja u daljini prigušeni su zujanjem jezera ovog prekrasnog majskog jutra.

Neka nepoznata porodica je bila postavila sklopivi sto za piknik ručak. Miris palačinki i sendviča proširio se zrakom dok su izlagali hranu.

Mlađi momak je preskakao kamenje preko površine jezera, pokušavajući da napravi 4 ili 5 skokova. Njegovo oduševljenje nakon svakog uspješnog preskoka bilo je zarazno.

Do podneva, početna svježina jutra izblijedila je u sunčanu toplinu. Ali jezero je i dalje bilo središte aktivnosti i života.

Njegove vode možda izgledaju mirne na površini, ali ispod je bila užurbana zajednica riba i životinja. Jezero se potpuno probudilo u ovo vedro i vedro majsko jutro, spremno da ugosti nalet života koji je zavisio od njegovog postojanja.