Sastav: “Na obali jezera”

Na obali jezera – jedna ribolovačka priča (sastavna srpskom)

Probudio sam se rano u subotu ujutru od sunčevih zraka koji su provirivali kroz moj prozor. Danas je tata obećao da će me odvesti na pecanje na jezero Balkana. Bio sam oduševljen jer volim provoditi vrijeme sa ocem u prirodi.

Nakon brzog i veoma ranog doručka, tata i ja smo spakovali sendviče, štapove za pecanje i kantu za ulov.

Jezero je bilo udaljeno 20tak minuta vožnje, ugniježđeno između zelenih brda i šuma u blizini Mrkonjić Grada. Pitoma staza kružila je oko jezera. Samo jezero je čisto, smaragdno zelene boje bogato rakovima i ribom.

Kada smo stigli, nad jezerom se nadvijala gusta magla. Jedva sam mogao vidjeti vodu. Tata je rekao da je to zato što smo ušlu oblak. Uprkos magli tačno je znao gdje ide. Bilo je to savršeno mjesto za ribolov, velika stijena koja strši u jezero, sa potopljenim stablom u blizini. Namamčili smo naše udice i zabacili.

U početku ništa nije grizlo. Počeo sam da se dosađujem. Magla se nije digla i postalo mi je hladno. Ali tata je rekao da budemo strpljivi. Dao mi je toplu šolju čaja iz termosice.

Olučio sam da se prebacim na varaličarenje i postavio Rapala vobler.  Već nakon drugog zabačaja osjetio sam snažan udarac, dao sam kontru i adrenalin je već počeo da mi ubrzava rad srca.

“Tata, imam nešto!” vikao sam. Dotrčao je i rekao oprezno daj joj vremena da se umori. Riba je iskakala iz vode, zatim jurila u dubinu pokušavajući da se oslobodni smrtonosne udice.

Napokon je se umorila i tata je podmenuo meredov pa smo je izvukli iz vode. Bila je to ogromna pastrmka, od najmanje 2 kilograma. “To je divan primjerak!” uzviknuo je tata.

Upravo tada je sunce provirilo kroz maglu. Njegovi zlatni zraci grijali su me i blistali na površini jezera. Magla se digla, otkrivajući okolna zelena brda.

Ne mogu biti sretniji. Bio sam ponosan na svoj veliki ulov. Tata me potapšao po leđima. “Bravo, sine! Ova pastrmka će biti ukusna večera za cijelu porodicu.” Pecali smo još malo i ulovili još nekoliko klenova. Ali pastrmka je bila zvijezda dana.

Kad je sunce bilo visoko, krenuli smo kući. Osjećao sam se umorno, ali zadovoljno. Uživao sam u savršenom jutru – u početku maglovito i tajanstveno, ali onda sunčano i blagodatno.

Jezero Balkan će mi zauvijek ostati u sjećanju kao mjesto za avanturu i povezivanje sa mojim ocem.

Poslao: Jovan, Jezero (BIH).

Romantični piknik na obali ramskog jezera (sastav na bosanskom jeziku)

Moj momak Marko je pripremio iznenađenje za mene. Došao je po mene sav samozatajan popodne i rekao da idemo na jezero.

Kad sam stigli, Marko je otvorio prtljažnik. Izvadio je pokrivač za piknik, pletenu korpu i buket poljskog cvijeća. “Mislio sam da imamo romantičan piknik dok gledamo zalazak sunca”, rekao je. Bila sam dirnuta ovim gestom.

Sjeli smo na deku. Marko je iz korpe raspakovao razne sireve, masline, hleb i bezalkoholni Somersby od jagode i limete. Moje omiljeno piće.

Dok smo jeli i razgovarali, zlatno sunce se polako spuštalo iza brda, a njegovi blistavi zraci odražavali su se na jezerskim vodama. Topao povjetarac šuštao je trskom koja je rasla na tom dijelu obale.

“Ovo jezero je tako lijepo. Sjećam se da sam ovdje kao dijete dolazila sa svojom porodicom”, rekla sam. Marko se osmjehnuo. “I mene vežu lijepe uspomene na ovo mjesto. Zato sam mislio da bi bilo savršeno za piknik za zalazak sunca.”

Nakon što smo završili s jelom, nagnula sam se u Markovo rame. Zagrlio me je. Sjedili smo u ugodnoj tišini, diveći se zadivljujućem nebu. Zapaljene narandžaste i grimizne boje stapale su se u indigo sumrak. Jedna po jedna, zvijezde su počele da se pojavljuju.

„Hoću nešto da ti kažem“, rekao je Marko gledajući me u oči. Osjetila sam kako mi srce preskače. “Zajedno smo već neko vrijeme i moja osjećanja prema tebi su samo postala jača. Volim te i htjeo sam da znaš da si ti najbolja stvar koja mi se dogodila.”

Nisam mogla da zadržim suze radosnice. „I ja tebe volim“, prošaptala sam. Marko mi je nežno obrisao suze i poljubio me.

U tom savršenom trenutku, uz mirno jezero, svjetlucave zvijezde iznad i momka kojeg volim, osjećala sam se blaženo srećno i znala da želim još mnogo ovakvih zalazaka sunca pored Marka.

Ostali smo na jezeru do kasno u noć. Piknik koji je Marko pripremio bio je jednostavan, ali nezaboravan – draga uspomena koju ću zauvijek nositi sa sobom.

Poslala: Aida, Bosna i Hercegovina

Ljetni dan na slavonskom jezeru (sastav na hrvatskom)

Jedna od mojih najdražih ljetnih uspomena iz djetinjstva je provođenje jednog ljetnog dana sa svojom obitelji na jezeru Petnja u Slavoniji.

Bio je to topao i sunčan dan s nekoliko pahuljastih bijelih oblaka na nebu. Moji roditelji, brat i ja smo se odvezli do našeg omiljenog mjesta uz jezero, željni kupanja i uživanja u lijepom vremenu.

Naše sklopive stolce postavili smo ispod velikog hrasta da se zaklonimo od sunca. Mama i tata počeli su pripremati roštilj za ručak dok smo brat i ja igrali nogomet.

Glatka, smeđa kožna lopta bila je dobra u mojoj ruci tog toplog dana. Osjećao sam kako uzbuđenje raste jer sam znao da slijedi kupanje u osvježavajućem jezeru.

Kad su se ugljeni u roštilju užarili, tata je počeo kuhati piletinu i povrće za naš ručak. U međuvremenu, mama je postavila naš mali sklopivi stol i iznijela naše tanjure i šalice.

Ukusni miris hrane s roštilja ispunjavao je zrak i činio me gladnim. Napokon je došlo vrijeme za kupanje. Još znojni od nogometa potrčali smo ka vodi.

Moj brat i ja smo se utrkivali do ruba vode. Zaronio sam ravno unutra i nasmijao se dok je hladna voda zapljuskivala moje pregrijano tijelo. Plivao sam uokolo, bacajući vodu na brata koji me pljusnuo natrag.

Lebdjeli smo na leđima i gledali gore u plavo nebo bez oblaka. Osjećao sam se potpuno zadovoljno u tom trenutku, uživajući u jednostavnim užicima kupanja sa svojom obitelji na savršen ljetni dan.

Neka baka u prolazu je rekla da nije zdravo da se kupamo u hladnom jezeru. “Sigurno ćete takvi vrući se napiti hladne vode.” – rekla je. Tata je smijući se odmahivao glavom.

Prerano nas je mama pozvala iz vode na ručak. Osušili smo se i sjeli za naš stol ispod hrasta. Piletina s roštilja koju je moj tata ispekao na žaru bila je sočna i ukusna.

Povrće moje mame je bilo savršeno začinjeno. Najeli smo se i sjeli siti i sretni.

Dok smo gledali kako sunce počinje zalaziti iza drveća, pomislio sam u sebi kako je taj dan bio divan s obitelji na našem omiljenom slavonskom jezeru. Ovo je ljetni dan kojeg ću zauvijek pamtiti.

Poslao: Luka, Slavonski Brod.