Herojska prošlost

Herojska prošlost mog djeda – hrvatski sastav

Moj djed je pravi heroj – doslovno. Spasio je dijete iz zapaljene zgrade, iako nije bio vatrogasac, a njegova hrabrost i reagiranje spasili su djetetov život.

Bio je vruć ljetni dan i moj je djed hodao ulicom kada je ugledao dim iz obližnje zgrade. Dotrčao je do zgrade i vidio da gori. Sirene su se čule u daljini, međutim kako je čuo dječji plač iznutra, znao je da mora brzo djelovati.

Uletio je u zgradu, a dim je bio toliko gust da je jedva vidio. Kleknuo je na pod i pratio zvuk djetetovog plača i našao ga u stražnjoj sobi. Dijete je stajalo u kutu sobe uplašeno i ukočeno od straha. Vapilo je za pomoć.

Moj djed je znao da mora djelovati brzo. Podigao je djete i iznio ga iz zgrade. Dijete je predao bolničarima koji su već tada stigli, a dijete je hitno prebačeno u bolnicu.

Dijete je preživjelo, a moj djed je slavljen kao heroj. Dobivo je nagradu i priznanje za svoju hrabrost, izašao je i u novinama, ali nikada nije tražio svjetla reflektora. Bio je samo sretan što je uspio spasiti djetetov život.

Herojski čin mog djeda trebao bi biti inspiracija za sve nas. Pokazao nam je da možemo napraviti razliku u svijetu i da možemo pomoći drugima u vrijeme njihove potrebe. On je pravi heroj i sretni smo što ga imamo u našim životima.

Herojska prošlost mog djeda svjedočanstvo je njegove hrabrosti i odvažnosti. Riskirao je vlastiti život kako bi spasio život djeteta, a njegovo djelo nikada neće biti zaboravljeno.

Nepoznati heroj – sastav na srpskom

Bio je to zimski vedar dan. Iako je sunce sijalo nije bilo nikoga ispred zgrada. Gledao sam sa balkona i u jednom momentu žena je šetala sa svojim detetom, uživajući u svežem vazduhu i prelepom danu.

Odjednom se niotkuda pojavio čopor divljih pasa koji su krenuli lajući i režeći u napad na ženu i njeno dete.

Žena je vrištala za pomoć, ali nikoga nije bilo u blizini. Psi su postajali agresivniji i tačno kada sam mislio da će da ih izgrizu pojavio  se niotkuda neki čovek.

Imao je lopatu u ruci i udarao ih je oko sebe levo i desno unakolo pokušavajući da uplaši pse. Psi su ga ugrizli barem dva puta, ali on nije odustajao. Stalno je udarao i mahao lopatom, a uspeo je da otera pse.

Žena i njeno dete bili su bezbedni, zahvaljujući nepoznatom junaku. Zahvaljivali su mu na hrabrosti i grlili ga.

Čovek je krvario iz rana, ali nije mario. Bio je samo srećan što je uspeo da spase ženu i njeno dete. Nestao je brzo kao što se i pojavio, a niko nije znao ko je on.

Žena i njeno dete bili su potreseni tim iskustvom, ali su bili nepovređeni.

Nepoznati junak koji je spasao ženu i njeno dete od čopora divljih pasa je pravi heroj. Rizikovao je sopstveni život da bi spasio živote drugih, a njegova hrabrost i hrabrost nikada neće biti zaboravljeni. On je prava inspiracija za sve nas i svi treba da težimo da budemo kao on.

Poslao: Dragan, Kraljevo

Herojska prošlost mog naroda – sastav na srpskom

Srpski narod ima dugu i ponosnu istoriju junaštva i hrabrosti. Od Kosovske bitke 1389. godine do danas, srpski narod je iznova pokazao da je narod ratnika i junaka.

Kosovska bitka je bila prekretnica u srpskoj istoriji. Srpska vojska, koju je predvodio knez Lazar, borila se protiv Osmanskog carstva, predvođenog sultanom Muratom I. Bitka je bila žestoka, a obe strane su pretrpele velike gubitke. Iako je srpska vojska pobedila bila je to pirova pobeda. Previše nas je izginulo da bi smo odbranitli carstvo.

Ipak, srpski narod nije odustajao. Nastavili smo da se borimo protiv Otomanskog carstva i na kraju su stekli nezavisnost.

Tokom Prvog svetskog rata srpski narod je još jednom pokazao svoju hrabrost i hrabrost. Srpska vojska se borila protiv Centralnih sila, a one su pretrpele velike gubitke. Na kraju uz pomoć saveznika smo dobili rat.

Tokom Drugog svetskog rata srpski narod je još jednom pokazao svoju hrabrost i hrabrost. Srpski partizani, predvođeni Josipom Brozom Titom, borili su se protiv sila Osovine i pretrpeli velike gubitke. Ipak, nisu odustajali. Nastavili su da se bore i na kraju su dobili rat.

Svoju hrabrost i hrabrost srpski narod je pokazao i u novije vreme. Tokom rata na Kosovu srpski narod se borio protiv daleko moćnije sile, celog NATO pakta. Iako nismo pobedili trebalo je imati hrabrosti boriti se protiv tako snažnog agresora.

Srpski narod ima dugu i ponosnu istoriju junaštva i hrabrosti. Od Kosovske bitke do danas, srpski narod je iznova pokazao da je narod ratnika i heroja. Borili su se protiv velikih kvota i nikada nisu odustajali. Oni su svima nama inspiracija i svi treba da težimo da budemo kao oni.

Poslao: Despot K., Vranje

Herojska prošlost mog naroda – sastav na bosanskom

Malo ljudi ovo zna jer nam drugi kroje historiju, ali mi Bošnjaci imamo najveću herojsku prošlost. Od Rimskog carstva do danas, mi Bošnjaci smo iznova pokazali da smo narod ratnika i heroja.

Mi Bošnjaci smo se borili protiv Rimskog Carstva i pobijedili.
Borili smo se protiv Osmanskog carstva i pobijedili.
Borili smo se protiv Napoleona i pobijedili.
Borili smo se protiv Austro-Ugarske i pobijedili.
Borili smo se protiv Hitlera i pobijedili.
Borili smo se i protiv krnje Jugoslavije i pobijedili.
Borili smo se protiv Hrvata i Srba i isto pobijedili. Protiv ovih smo se borili gotovo goloruki.

Nikad nijedan rat nismo izgubili.

Ako nas ovo ne čini herojima, ja ne znam šta onda čini. Mi sami sebi trebamo bti inspiracija, a ne neko drugi.

Uprkos ratovima svima smo oprostili, šta nas čini ultimativnim herojima. Mi Bošnjaci imamo bogatu i raznoliku kulturu. Poznati smo po svojoj muzici, plesu i umjetnosti. Poznati smo i po našoj kuhinji koja je spoj turskih, mediteranskih i srednjoevropskih uticaja.

Mi Bošnjaci smo ponosan narod i ponosni smo na svoje naslijeđe. Poznati smo po gostoprimstvu, a goste dočekujemo raširenih ruku. Poznati smo i po smislu za humor, a volimo da se smijemo i zabavljamo.

Poslao: Mirza, Sarajevo