Što su to VR naočale?

Kratica VR označava Virtualnu Realnost, što bi ukratko značilo da VR naočale su naočale koje vam omogućuvaju da gledate i budete dio virtualne stvarnosti.

Tehnologija je zapravo stara, osmišljena davno, ali nije mogla zaživjeti kao što je slučaj danas. U moderno vrijeme, kada smo okruženi raznim uređajima i tehnološkim novitetima na scenu je stupila i VR tehnologija. Ovom su najviše doprinijeli današnji smartphone uređaji, te neke popularne igraće konzole.

vr-naocale

Dok smo bili klinci, većinom smo ovakvu tehnologiju gledali u epizodama Star Treka. Danas možemo i sami isprobati naočale – i na taj način doživjeti svijet virtualnog.

VR uređaj je koncipiran tako da on simulira prisutnost osobe unutar nekog digitalnog okruženja. Na taj način korisnik može vršiti interakciju s okolinom koju percipira.

Da vas ne zbunimo, objasnit ćemo još jednom ljudskim jezikom…

Ako na primjer okrenemo glavu u jednom smjeru, uređaj to bilježi senzorima i simultano reproducira takvu sliku. Na taj način ste dobili potrebni efekt. Pogledom pretražujete po digitalnom svijetu. To je samo jedan jednostavni primjer da lakše shvatite. Zamislite sada uređaj koji ima više senzora, dodatne priključke i zaslon visoke rezolucije. Ako tome pridodamo i 3D naočale, onda ova tehnologija zaista dovodi do wow efekta. Ostanemo zapanjeni.

Prvotno je VR tehnologija trebala obogatiti doživljaj igranja zahtjevnih igrica. Konzole su zamišljene sa VR naočalama, što bi unaprijedilo do tada već viđenu 3D tehnologiju. Ipak, razvojem mobitela, raznih aplikacija i drugih sličnih tehnoloških rješenja danas se VR koristi u mnogo ozbiljnijim i kompleksnijim situacijama.

Stručnjaci se slažu i predviđaju upotrebu ove tehnologije u simuliranju letenja, treniranju vojnih postrojbi, simuliranju sportskih aktivnosti i na još mnogim drugim mjestima.

Mogućnosti VR tehnologije zapravo još nisu u potpunosti otkrivene. Svakim danom pojavi se novi način primjene VR naočala, ili nekih kabina koje simuliraju realne scenarije. Tehnologija je još u samim povojima, no već sada se vidi da je primjena VR naočala zaista šarolika. Teško je zamisliti granu industrije gdje ovakve naočale nemaju smisla.

Tehnologija, iako je na početcima svog razvoja, zaista mnogo obećava. Kroz kratko vrijeme se nadamo revolucionarnim rezultatima, kao i povoljnim cijenama – koje će biti prihvatljive svima nama.

Reference:

http://www.klikmagazin.com/2016/11/nije-holodek-iz-star-treka-ali-blizu-sto-je-virtualna-realnost/
https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_reality
https://w2.eff.org/Misc/Publications/John_Perry_Barlow/HTML/being_in_nothingness.html