18 Besplatnih dodataka za Photoshop koji funkcionišu

Photoshop plugini su korisni dodaci za PS koji nam omogućavaju da primjenimo određene potrebne ili jednostavno zanimljive efekte na fotografiju, a koji bi nam uzeli previše vremena da sve radimo koristeći “samo” Photoshop. Dodaci za fotošop se najčešće koriste direktno iz Photoshop interfejsa, ali mnogi se mogu instalirati i koristiti kao stand-alone aplikacije. Takođe, većina Photoshop plugina je kompatibilna i sa ostalim iz brojne porodice Adobe grafičkih programa (Adobe Elements, Lightroom, …). Ovi plugini nam dolaze kao savršena rešenja kod uklanjanja šuma na fotografiji, primjene raznih foto efekata, poigravanja sa svjetlošću, apstraktnih motiva, slikarskih tehnika, te jednostavno, manipulacije fotografijama.

Postoji gomila PS plugina, besplatnih i komercijalnih, od kojih većina besplatnih i nisu baš najkvalitetnija rešenja, dok se čak i komercijani mogu naći lijepo zapakovani ali ne pretjerano funkcionalni. SVEZNAN vam predstavlja 20 potpuno besplatnih plugina za Photoshop koji se mogu ravnopravno nositi sa komercijalnim dodacima koji obavljaju isti posao.

Lista kvalitetnih, besplatnih Photoshop plugina

Rad sa fotografijom

Perfect Effects 4 Free – Besplatna verzija ovog plugina dozvoljava da primjenite neki od 73 foto-efekta na vašim fotografijama kao i kombinovanje više efekata. Primjena efekata se jednostavno kontroliše kroz vrijednosti na klizaču, blendovanje layera i dr. Efekti izgledaju lijepo i mogu biti primijenjeni na fotografije širokog spektra namjena. Preuzimanje ovog plugina zahtjeva vašu email adresu sa kojom će te biti prijavljeni na njihov newsletter, a sa kojeg se možete odjaviti kad god poželite. Nakon instalacije, pluginu pristupate preko Window > Extensions > onOne

Freeware Boundary Noise Reduction je besplatna verzija Boundary Noise Reduction plugina koji se koristi za smanjenje šuma na vašim fotografijama. Plugin nema Trial period niti ostavlja žig na fotografijama, radi sve što i komercijalna verzija, samo pojednostavljeno i sa manje kontrole. Da biste instalirali ovaj plugin potrebno je samo da kopirate sadržaj ZIP datoteke u Photoshop/Plugins/Filters folder. Plugin se aktivira iz Photoshop interfejsa preko Filter> Colormancer menija. Rezultati su bolji nego oni dobijeni filterima Noise Reduction ili Median, a uz to je plugin zaista jednostavan za korištenje. Smanjenje šuma može doprinijeti da vaša fotografija izgleda meko, istovremeno zadržavši oštre ivice i detalje na fotografiji.

Wire Worm Iako već postoje mnoge alatke u Photoshopu koje omogućavaju da uklonimo neželjene dijelove, ovaj plugin je savršen ako se radi o linijama (žicama) na fotografiji. Wire Worm je prilično sličan alat Clone Stamp-u ali sa sopstvenim algoritmom za slaganje boja, pa je i korištenje jednostavnije nego kod alata Clone Stamp, a ovaj plugin daje i dosta bolje rezultate. Jedina mana mu je što ne postoji zoom opcija pa je preview područje konstantno na 100%. Da biste instalirali plugin, kopirajte datoteku u Photoshop/Plugins/Filters folder. Plugin radi samo na 32- bitnoj verziji Photoshopa.

Pano Warp Photoshop je odličan alat za kreiranje panorama. Čest slučaj sa većinom panorama jeste da naposletku budu izobličene. Da bi to riješili, možemo koristiti ovaj Pano Warp plugin koji primjenjuje „korekcije izobličenosti“, tako da zakrivljene linije vaših panorama izgledaju „ravnije“. Plugin radi dosta drugačije nego filter Lens Correction. Da biste instalirali plugin, kopirajte datoteku u Photoshop/Plugins/Filters folder. Nažalost, ovaj plugin je takođe kompatibilan samo sa 32- bitnom verzijom Photoshopa.

ReFocus DC – Svaki fotograf – amater ima dobru sliku upropaštenu zamagljenošću. Ako je potrebno da spasite tu fotografiju, ovaj plugin će je prilično kvalitetno izoštriti. On ne čini čuda, od veoma zamućene fotografije neće napraviti čistu, ali kod blage zamagljenosti radi iznenađujuće kvalitetan posao. Na uporednim testovima pokazao se mnogo bolje nego Gaussian Blur recimo. Ovaj filter radi samo na 32-bitnim fotošop verzijama i instalira se tako što ga kopirate u vaš Photoshop/Plugins/Filters folder.

Rad sa slikama

NKS5 Natural Media Toolkit – Ovaj plugin bi trebalo da koriste svi slikari i ljubitelji slikarstva jer nudi paletu raznih oblika olovaka, pera i četkica. Možete simulirati varijacije stvarnih radova i dodati unaprijed postavljena podešavanja i vodiče. Instalacija se vrši preko Adobe Extension Managera, alata za upravljanje svim vašim dodacima, odnosno ekstenzijama. Nakon instalacije idite na File/Photoshop > Scripts > NKS5 Install. Zatim idete na Window > Tool Presets, raščekirate “Current Tool Only” opciju. Tada dodatak možete koristiti preko Window > Extensions > NKS5.
Oilpaint Effect in Pixel Bender Filter koji je predsstavljen u Photoshop CS6 vam je dostupan i ako radite u CS5 verziji. Radi se o potpuno istom filteru koji se nakon instalacije koristi kroz Pixel Bender plugin.

Grafički dizajn

Mr. Stacks omogućava kreiranje storyboarda ili PDF vaših fotografija bez gubljenja vremena. Ovaj plugin će pretvoriti vaš PSD u panele storyboarda ili PDF sa svega nekoliko klikova. Instalacija se vrši preko Adobe Extension Managera. Da biste pristupili pluginu, idite na File > Scripts > Mr. Stacks.
Tych Panel 2 Fotograf specijalizovan za vjenčanja, Lumens Bröllopsfotografi, shvatio je da svijetu fali dobar alat za kreiranje diptih fotografija pa je odlučio da kreira svoj fotošop plugin za ovu namjenu. Ovaj dodatak omogućava da postavite slike stranu po stranu na način na koji vi to želite. Plugin radi sa Smart objektima i Layer maskama, a omogućena je integracija sa Adobe Bridge. Dodatak se instalira preko Adobe Extension Managera.
Sinedots 2 Tražili ste način kako da jednostavno kreirate razne „apstraktne talase“? Sinedots2 koristi jednostavne kalkulacije sinusa da kreira zaista spektakularne „talase“ u šta ćete se uvjeriti nakon malo eksperimentisanja sa ovim dodatkom. Da ga instalirate, dovoljno je kopirati 8BF fajl u svoj Photoshop/Plugins/Filters folder. Ovaj filter je dostupan samo za Windows i 32 – bitnu verziju Photoshopa. Za početnike, predlažemo da podesite boju pozadine u crno prije korištenja filtera. Dodatak aktivirate u Filter > DragonFly > Sinedots 2.

Sinedots2

Filter Forge Freepacks Ovaj dodatak nudi razne besplatne filtere sa veoma prilagodljivim efektima. Omogućava da sa nekoliko klikova kreirate upečatljive wood, metal, vintage foto efekte, okvire za slike i još mnogo toga. Photo Effects freepack sadrži najobimniji izbor efekata i sve ih možete prilagoditi svojim potrebama. Na slikama visoke rezolucije plugin zna da prijavi nepostojeću grešku ali sav posao uradi savršeno.
Stereogram Lab Filter Sjećate li se onih stereogram slika koje smo kao djeca obožavali? Ovaj dodatak će pretvoriti vaše fotografije u baš takve stereograme automatski. Takođe, koristan je i za brzo kreiranje upečatljivih foto tekstura. Nažalost, plugin radi samo u 32-bitnim verzijama Windowsa.
Mosaic –  Sam Photoshop ima nekoliko mozaik filtera koji rade dobar posao ali ako biste htjeli djelimično napredniji, odnosno fleksibilniji, Mosaic je dodatak koji tražite. Ovaj plugin nudi kreiranje kvadratnih, heksagonalnih i oktagonalnih mozaika sa nešto više podešavanja koja možete prilagoditi svojim potrebama detaljnije nego što to nude ostali slični dodaci. Interfejs nudi izgled nešto starijeg datuma i potrebno je da unesete svoj email i lozinku da bi dobili serijski broj, iako je dodatak potpuno besplatan. Ako se zadržite na jednostavnim efektima možete kreirati zaista fantastične mozaike.

Web dizajn

CSS3Ps – Ako ste web dizajner a nemate ovaj plugin – instalirajte ga odmah! CSS3Ps pretvara vaše layere u CSS stilove, a rezultati su zapanjujući. Plugin može generisati čak i sijenke sa transparentnim gradientima, što dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Sa ovim pluginom možete osjetno ubrzati vaše kodiranje a radi bolje čak i od „Copy CSS“ funkcije u CSS 6.1. Dodatak se instalira kroz Adobe Extension Manager a pokreće preko Window > Extensions > CSS3Ps. Izaberite layere za koje želite da generišete CSS kod a zatim kliknite na CSS3Ps logo u CSS3Ps panelu. To će otvoriti browser sa njihovim sajtom, gdje će generisati kod za vas. Mana ovog plugina, u odnosu na Adobe verziju, je što morate sačekati 15-20 sekundi da dobijete generisan kod. Ipak, u ovom slučaju čekanje se isplati.
GuideGuide Ako želite da kreirate polja bazirana na „grid“ sistemu, to može da vam oduzme mnogo vremena. Srećom, tu je GuideGuide plugin koji savršeno rešava ovaj problem. Sa njim možete kreirati polja sa posebnim vrijednostima i sačuvati ih za naknadnu upotrebu, čime ćete takođe uštediti mnogo vremena. Dodatak se instalira preko Adobe Extension Manager.
Cut&Slice me – Kao što možda znate, Photoshop „slicing system“ nije baš najlakši za korištenje. Tu nastupa Cut&Slice me plugin. Sa njim organizujte layere na na način na koji želite a zatim ih sve exportujte jednim klikom. Dizajnirate mobilne aplikacije? Cut&Slice me čak omogućava da exportujete različite rezolucije za dugu listu rezolucija ekrana mobilnih uređaja. Ovaj plugin će vam uštediti mnogo vremena. Dodatak se jednostavno instalira kroz Adobe Extension Manager.
SuperPNG – Posebnu pažnju posvećujete optimizaciji? SuperPNG plugin može sačuvati male, optimizovane PNG fajlove i nudi extra opcije kao što su korišćenje alpha kanala kao transparentnost, embedovanje ICC profila ili čuvanje metadata informacija.
ICO (Windows Icon) Format – Kada vam je potreban favicon za sajt, kreiranje odgovarajuće ikone zna da bude posao od bar dva ili više koraka; kreiranje i snimanje odgovarajuće slike u JPG/PNG/GIF formatu, zatim upload na neki od sajtova koji rade ostatak posla konvertovanja slike u favicon. Sa ovim dodatkom nema potrebe za svim tim, jer sav posao obavljate direktno, odnosno sliku odmah snimite kao ICO fajl.

Nadamo se da vam je ova lista poslužila i da ste našli besplatan fotošop dodatak koji odgovara vašim potrebama. Ova lista sadrži i neke starije plugine koji rade samo na 32-bitnim sistemima ali mi nalazimo da mogu da budu od koristi i da su pouzdan izbor bar koliko i komercijalna rešenja koji obavljaju isti posao.

Ako znate za dodatak koji nije gore naveden, svakako to podijelite sa nama.

Prevedeno sa: http://www.photoshoptutorials.ws/creative-inspirations/design-resources/18-freeware-photoshop-plugins-work/