Lista besplatnih antivirusa

Antivirusni program je program koji se obično sastoji iz više pojedinačnih programa i namjena mu je uklanjanje kompjuterskih virusa i raznog drugog malicioznog softvera (crvi, malware, adware)…

Antivirusni program viruse prepoznaje tako što pregleda sadržaj datoteka i traži u njima njemu poznati otisak virusa. Moderni antivirusni programi mogu da prate i ponašanje raznih programa i na taj način takođe prepoznaju nepoznate ili nove infekcije.

Da bi antivirus uspješno uklanjao nove viruse i nepoznate infekcije potrebno je da njegova baza virusa bude redovno ažurirana.

Antivirusni softver obično nije besplatan zbog skupog razvoja i vremenski zahtjevne analize novih virusa, zbog ovog razloga besplatni antivirusni programi lošije prepoznaju novo nastale infekcije.

U tabeli ispod vam donosimo pregled besplatnih antivirusnih aplikacija za Windows bazirane kompjutere. Naziv antivirusa je ujedno i link ka web stranici proizvođača gdje možete skinuti najnoviju dostupnu verziju.

NazivZaštita u realnom vremenuSkeniranje na zahtjevSkeniranje pri podizanju sistemaAutomatsko ažuriranjeTehnička podrškaZemlja porijekla
avast! Free AntivirusDADADADANEČeška
AVG AntiVirus FreeDADADADANEČeška
Avira Free AntivirusDADADADANENjemačka
Celframe Free AntivirusDADADADANESAD
Comodo AntivirusDADADADADASAD
ImmunetDADANEDANESAD
VirIT eXplorer LiteDADADADANEItalija
ClamWinNEDADADADAAustralija
Microsoft Security EssentialsDADANEDANESAD
NANO AntivirusDADADADADARusija
UnThreat Free AntivirusDADANEDADASAD

Direktno preporučiti neki od ovih je jako nezahvalan posao. Većina ovih antivirusa imaju jaču plaćenu verziju i većina im nedostaju neke od naprednijih opcija… Međutim tri daleko najpopularnija su Avast, AVG i Microsoft Security Essentials.