Lista skijališta u Srbiji

Srbija je zemlja bogata mnogobrojnim prirodnim lepotama. I tokom letnjeg, a i tokom zimskog perioda, u Srbiji možete pronaći bezbroj mesta u kojima ćete uzivati u prelepim predelima.  Mnogi od vas, nisu ljubitelji zime, niskih temperatura, snega, već cekaju letnji period, kako bi u potpunosti iskoristili svoj odmor, ali za one koji to jesu, Srbija nudi pregršt zanimljivih mesta na kojima možete uživati u zimskim čarolijama. Obzirom da planine odlikuju neverovatna lepota i snežne zime, one su naročito pogodne za sve ljubitelje zimskih sportova.

U Srbiji se izdvajaju  4 top skijališta, a to su: Kopaonik, Tornik, Stara planina i Brezovica.

KOPAONIK

kopaonik

Kopaonik je poznat kao najveći  i najluksuzniji  ski centar.  On je 1981.proglašen za nacionalni park. Obuhvata površinu od 11.810 hektara i po broju endemičnih vrsta, predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije. Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh i on iznosi 2.017m. Obzirom da je poznat po odlično pripremljenim stazama, kao takav, pogodan je za sve vrste skijaša, od početnika do profesionalnih skijaša. Staza i ski putevi skijaškog centra Kopaonik, prostiru se na oko 62km i uređeni su kako za nordijsko, tako i za alpsko skijanje.  Sistem za veštačko osnežavanje pokriva 97% skijališta, zahvaljujući čemu ski sezona traje dosta duže. Za one koji vole noćno skijanje, u samom centru skijališta, osvetljena je staza “Malo jezero”. Takodje je dostupno početno skijalište, kao i dečije skijalište. Za najmlađe skijaše i početnike, obezbeđen je prostor “ski vrtića” sa pokretnom trakom i karusel koji olakšava ovladavanje osnovnim skijaškim veštinama.

Staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski –  liftova, a kapacitet im je preko 32.000 skijaša na sat. Ovaj sistem se sastoji od jedne šestosedne žičare, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 4 isklopive četvorosedne, 3 fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, 2 dvosedne žičare, 2 vučna ski – lifta „sidro“, 8 ski – liftova“ tanjir“ i 3 vezna ski – lifta. Žičara četvorosed “Pančićev vrh”, osim skijaša i snoubordera, tokom zime, ali i tokom leta, prevozi i one posetioce koji žele panoramski razgledati centar. Takođe, ovaj skijaški centar, poseduje i uređen “snow park”, u kojem se organizuju mnogobrojna takmičenja. U ski centru, na Gobelji, uređena je i staza za slobodnu vožnju.

TORNIK (ZLATIBOR)

zlatibor

Zlatibor ili planinska lepotica u jugozapadnom delu Srbije, jedna je od najomiljenijih planina kako domaćih, tako i stranih turista. Okružuju je visovi: Tornik (1.496m), Čigota (1.422m) i niz nižih. Zlatiborski ski centar “Tornik” nalazi se na nadmorskoj visini od 1.110 do 1.490m, tj. 9km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Prelepe visoravni koje deluju kao da su uvek prekrivene suncem, karakteristična klima,  veliki broj sunčanih dana, kao i prirodne lepote izdvajaju Zlatibor od ostalih planina.

Ski centar “Tornik” opremljen je sa šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 2 ski – lifta tipa “sidro”, ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat. Ovaj centar poseduje i dečije igralište i karusel, a ima i svoj parking.  Četiri staze: Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da centar ne zavisi od vremenskih uslova.  U Torniku se nalazi i posebna vrsta instalacije, pod nazivom “tjubing”, koja pruža neizmerni užitak svima koji su je probali.

STARA PLANINA

stara-planina

Nalazi se nedaleko od Knjaževca i predstavlja najveću planinu u istočnoj Srbiji. Stara planina, sa svojom beskrajnom lepotom i netaknutom prirodom, spada u prvu kategoriju prirodnih bogatstava. Nalazi se na od 1.100 do 1.900m nadmorske visine i budući da je 5 meseci godišnje prekrivena snegom, predstavlja veliki potencija za izgradnju staza za alpsko skijanje.

“Babin zub”, skijalište Stare planine, predstavlja zaštićeni prirodni rezervat i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.758m. Poseduje staze na lokacijama “Konjarnik”, “Sunčana dolina“, „Markova livada“. Takodje, poseduje i četvorosednu žičaru “Konjarnik” sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša,  kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski – lift „sidro“, „Sunčana dolina“ kapaciteta 1.200 skijaša na sat, dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada“. Osmosedna gondola koja se nalazi na lokaciji “jabučko ravnište”,  prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela nalazi se i četvorosedna žičara  i ski – lift, pa je tako povezan i sa delom skijališta na Babinom zubu. Više od 13km uređenih staza odlične su i za ljubitelje ekstremnih sportova i obzirom da ima izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, skijalište ne zavisi od vremenskih uslova.

BREZOVICA

brezovica

Ski centar Brezovica je poznati turistički centar na severozapadnoj strani planine Šare i predstavlja jedinstveni sportsko – rekreativni kompleks. Nalazi se na nadmorskoj visini od 900 do 2.500m. Zahvaljujući svojoj alpskoj prirodi, nalik je na svetske turističke centre. Brezovicu, takođe, krase beskrajni pašnjaci, lekovito bilje, raskošne livade… U najvišim delovima snega ima i do 280 dana. A nije ni retkost da se u toku jednog dana smene sva 4 godišnja doba. Čak je i leti prepuno turista jer kroz organizovana pešačenja, izlete, ribololov, mogu uživati u prelepoj prirodi.

Ski centar Brezovica  opremljen je sa 5 ski – liftova, 5 žičara i 3 mašine za tabanje snega i pripremu staza. Kapacitet žičara i ski – liftova je 10.000 skijaša na sat. Površina uređenog skijališta iznosi 230ha, a najduža staza je 3.500m. Obzirom da ski staze imaju FIS sertifikate (sertifikat međunarodne skijaške federacije), to ih čini pogodnim za organizaciju raznih međunarodnih takmičenja. Ski centar je do sada organizovao 2 evropska privenstva u alpskom skijanju, 9 državnih prvenstava, a do 1999. godine u kalendaru FIS – a, bila je predviđena trka u spustu i veleslalomu za muškarce (Inex – ski kup).

ZLATAR

Foto: zlatarinfo.rs

Ovo skijalište se nalazi u samom centru Nove Varoši, na teritoriji istoimene opštine. Ovde su zime jako zanimljive, a izgradnjom ski staze „Briježđa“, ova planinska diva spada u grupu jednog od najlepših zimskih odmarališta. Ski staza je otvorena 2010. godine, duga je 1200m, poseduje plave i crvene karakteristike i kao takva, pogodna je i za takmičare i za amatere. Visinska razlike između podnožja i vrha je 300m. Žičara ima kapacitet korpe za 4 osobe, duga je 850m i od podnožja do vrha prevozi putnike za malo više od 5 minuta. Na stazi postoji i skijaška signalizacija, kao i zaštitna bezbednosna ograda. Takođe, staza poseduje i mali lift za početnike, kao i one koji tek uče da skijaju. Budući da je i osvetljena, naročito je atraktivna i za noćno skijanje. Staza je osposobljena i za održavanje međunarodnih takmičenja, a posebna zanimljivost je takmičenje „Noćni slalom“, na stazi osvetljenoj bakljama.