Ušće – najviša zgrada Srbije

Kada se pomene reč „Ušće“ u Beogradu, zanimljivo je da većina njih pomisli na mesto gde se spajaju reke Dunav i Sava, a zapravo je to mnogo „širi pojam“. Naime, Ušćem se smatra čitav prostor kopna u zaleđu obala Save i Dunava. Počinje Brankovim mostom i pruža se uz obalu Save koja se spaja sa Dunavom. Čitav kompleks Ušća je izgrađen na Novom Beogradu, koji je po zamisli svojih idejnih tvoraca trebao da bude novi i moderni deo prestonice. Tu se pružaju veliki prostori pokriveni zelenilom i pešačke staze, a predstavlja jedno od omiljenih mesta Beograđana, vezanih za rekreaciju i razonodu. Upravo na tom mestu, se nalazi najviša zgrada Srbije – Poslovni centar „Ušće“.

Ideja da se podigne ova zgrada, koja će dobiti mesto najviše zgrade u Srbiji, javila se 1947. godine. Prvi konkurs za izgradnju ovog objekta je raspisan 1959. godine, gde nije bilo odabranih, dok je na drugom konkursu, 1960. godine, izabran arhitekta Mihailo Janković, a maketa objekta je prezentovana i tadašnjem predsedniku SFRJ, Josipu Brozu Titu, 28.12.1960. godine. Mihailu Jankoviću su u projektu asistirali i arhitekte Mirjana Marjanović i Dušan Milenković. Gradnja je trajala od 1962 – 1964. godine. Zgrada je podignuta 1964. godine, prvobitno kao „Palata društveno političkih organizacija“, u kojoj se nalazilo sedište „Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije“, na osnovu čega je dobila i skraćeni naziv – „CK“. Zvanično useljenje u zgradu je bilo 1965. godine. Pored Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, u zgradi su se nalazala i ostala sedišta raznih organizacija: -Centralni komitet Saveza komunista Srbije, – Savezna konferencija Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, – Republička konferencija Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije, – Savezni odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije, – Republički odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije i Savez sindikata Jugoslavije. Posle raspada Saveza komunista Jugoslavije, 1990. godine, deo zgrade je preuzela Socijalistička partija Srbije i sve do bombardovanja Savezne republike Jugoslavije, 1999. godine, tu je bilo sedište pomenute političke partije. Početkom devedesetih godina prošlog veka je prestala da postoji pod nazivom „Zgrada CK“ i postala je poslovni centar u kome su bila smeštena razna domaća i strana preduzeća, kao i pojedini mediji. Tada je zgrada dobila nov naziv – „Poslovni centar Ušće“.

Zgrada poslovnog centra „Ušće“ je visoka 141 m i zauzima površinu od 27 237 km2 , a prvobitna visina zgrade je iznosila 106 m. Tokom bombardovanja, za vreme NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, aprila 1999. godine, zgrada je većim delom oštećena, ali ne i srušena. U njenu rekonstrukciju, u periodu od 2002. – 2005. godine je uloženo 35 miliona evra, kada je dobila i dodatna dva sprata (danas ima ukupno 25 spratova) i postala potpuno modernizovana. Opremljena je u skladu sa najsavremenijim svetski standardima. Svaki sprat je klimatizovan, ima podno grejanje i najsavremenije bezbednosne sisteme. U njenom sastavu je sedam liftova, kao i 750 parking mesta. Novoizgrađena dva sprata predstavljaju najatraktivniji deo zgrade, gde se nalaze ekskluzivni restorani, konferencijska sala, prostor za održavanje manjih koncerata, promocija i ostalih scenskih nastupa.

Marta 2009. godine, na ovom prostoru je otvoren tržni centar „Ušće“ sa četiri nivoa iznad zemlje i dva podzemna nivoa, ukupne površine 130 000 m2 , i predstavlja najveći tržni centar na Balkanu. U svom sastavu ima 50 000 m2  prodajnog prostora, sa ukupno 50 lokala, 8 restorana i 6 kafe barova. Na trećem spratu se nalazi bioskop, sa 11 savremeno opremljenih sala. Danas je ovaj objekat u vlasništvu kompanije „MPC“.