Zašto novine vremenom požute?

Papir se pravi od drveta, a drvo se uglavnom sastoji iz bele celuloze. Međutim, drvo takođe sadrži i dosta tamne supstance koja se zove lignin, a koja često završi u papiru zajedno sa celulozom. Izlaganje lignina vazduhu i Sunčevoj svetlosti dovodi do toga da papir vremenom požuti.

Lignin je polimerna supstanca koja povezuje celulozna vlakna i daje drvetu krutost i sposobnost da stoji uspravno. Bez prisustva lignina, stabla bi mogla da rastu samo nekoliko stopa u visinu.

stare-novineProizvođači papira koriste lignin na razne načine. Kartonski papir i braon papir koji koriste prodavnice za voće imaju u sebi više lignina pa su zato krutiji i čvršći od običnog belog papira. S druge strane, kvalitetniji beli papiri sadrže što je moguće manje lignina, dok se dnevne novine najčešće, radi ekonomičnosti, štampaju na papiru koji sadrži prilično velike količine lignina (ali ipak manje od kartonskih kesa za voće). Kada postanu izloženi kiseoniku iz vazduha, molekuli lignina počinju da se oksiduju, apsorbujući više svetlosti i tako postaju tamniji. Kada bi se novine mogle držati u prostoru bez kiseonika i Sunčeve svetlosti, one bi ostale bele. Međutim, nakon samo nekoliko sati na vazduhu i Suncu, novine već počinju da menjaju boju.