Šta je to tele-imerzija?

Tele-imerzija predstavlja komunikaciono sredstvo budućnosti pomoću koga će ljudi moći realno da komuniciraju sa velikih geografskih udaljenosti. Uz pomoć digitalne tehnologije, tele-imerzija će aproksimirati iluziju da se udaljena osoba nalazi u istom trodimenzionalnom fizičkom prostoru kao i ostali, iako ona može stvarno biti i hiljadama kilometara daleko od njih. Tele-imerzija će postizati ovakve efekte putem kombinovanja displeja i interakcionih tehnika virtuelne stvarnosti sa novom kompjutersko – vizijskom tehnologijom (spojem kamera i Internet telefonije).

U prvim pokušajima izvođenja tele-imerzije, prenošena osoba ili prostor su bili snimani sa 60 kamera, a snimci su se slali do kompjutera gde su prolazili kroz proces detaljne obrade, nakon čega su se slali na mesto prenosa. Holografski efekat tele-imerzije će se postizati pomoću kompjutera čija je brzina procesovanja podataka oko hiljadu puta brža od brzine današnjih PC kompjutera, kako ne bi bilo primetnog kašnjenja slika. Tele-imerzija i virtuelna stvarnost se razlikuju po tome što nam virtuelna stvarnost dopušta da se virtuelno krećemo kroz 3-D kompjutersku grafiku, dok tele-imerzija stvara 3-D okolinu u našem stvarnom prostoru. Sledeći korak u napredku tele-imerzije će biti mogućnost ne samo posmatranja, već i delovanja na holografsku scenu koju vidimo. Raniji prototipovi tele-imerzije su podrazumevali da posmatrači nose kacige koje su pratile pokrete glave, kao i specijalne naočare, na kojima se na svakom staklu prikazivala polarizovana slika sa kamera koje su snimale sliku koja se prikazuje kao 3-D hologram.

Naučnici smatraju da bi se prenos podataka preko Interneta morao učiniti mnogo bržim kako bi se brzina osvežavanja slike na naočarima posmatrača povećala sa sadašnjih 3 (što čini sliku prilično sporo pokretnom), na minimum 10 puta u sekundi.