Zašto mačkama i psima ne smijemo davati čokoladu?

U čokoladama se nalazi supstanca teobromin koja predstavlja otrov za pse i mačke. Po strukturi i dejstvu, teobromin je vrlo sličan kofeinu, a za jednog prosječnog psa, doza između 100 i 150 miligrama teobromina po kilogramu tijela imala bi snažno toksično dejstvo, za mačku je dovoljna već količina od 90 miligrama po kilogramu mase.

Razne vrste čokolade sadrže i različite količine teobromina. Tako, na primjer, čokolada za kuvanje sadrži 10 puta više teobromina nego mliječna čokolada, a 3 puta više nego poluslatka čokolada. Čokolada za kuvanje ima preko 1,4 grama teobromina u 100 grama.

Tako na primer bi samo 11 grama čokolade za kuvanje (ili 50 grama mliječne čokolade) izazvalo simptome trovanja kod psa težine 9 kilograma. Zavisno od unešene količine, za jednog psa, čokolada bi mogla biti i smrtonosna. Mačke su takođe osjetljive na teobromin, čak i više nego psi i za trovanje su im potrebne manje količine. Međutim mačke ne mogu da osjete i prepoznaju slatko, zato je vrlo manja vjerovatnoća da će mačka htjeti da pojede komad čokolade.

macka-i-pas

Foto: Roger H. Goun (objavljeno pod licencom: CC BY 2.0.).

Simptomi trovanja čokoladom

Prvi simptomi trovanja vašeg ljubimca teobrominom iz čokolade su sledeći:
– mučnina (vi ne možete znati da li je vašem psu muka ali mučninu prate obično pojačano lučenje pljuvačke, nepravilno disanje, odbijanje hrane i otežano gutanje vode).
– povraćanje
– dijareja
– povećana urinacija

Tokom početnih simptoma kada ako znate da vam je ljubimac pojeo čokoladu, potrebno je da ga odmah odvedete veterinaru. Nakon početnih simptoma nastaju sledeće reakcije:
– aritmije
– epileptični napadi
– unutrašnje krvarenje
– srčani udar i moguće smrt

ZATO NE HRANITE PSE i MAČKE ČOKOLADOM

Reference:

http://www.scientificamerican.com/article/strange-but-true-cats-cannot-taste-sweets/

http://www.merckmanuals.com/vet/toxicology/food_hazards/chocolate.html