Koja je najveća životinja na Zemlji?

Najveća poznata životinja na Zemlji je plavi kit, čije razmere se kreću između 20 i 30,5 metara mereno od glave do repa, a mogu težiti čitavih 150 tona, što je jednako težini jedne desetospratne zgrade, ili težini od 112 odraslih žirafa.

plavi-kit

Ženke plavih kitova teže su od mužjaka, a najteži izmereni plavi kit je bila ženka od 176 tona. Glava plavog kita je toliko velika da bi dve čitave fudbalske ekipe od oko 50 članova mogle da stoje na njegovom jeziku. Njegovo srce je veličine automobila, a arterije su dovoljno široke da bi mogli da se penjemo kroz njih. Neposredno nakon rođenja, beba plavog kita dugačka je oko 7 metara, a teža je od slona.

Tokom prvih 7 meseci svog života, beba plavog kita popije oko 380 litara majčinog mleka, gojeći se za oko 91 kilogram svakog dana, dok odrasli plavi kit svakoga dana pojede oko 4 tone ribe.

Iako mnogi ljudi misle da su dinosaurusi bili najveća živa bića na Zemlji, jedan od najvećih zemljanih vrsta dinosaurusa, Sauropod Argentinosaurus, bio je težak oko 80 tona, što je dvostruko manje od mase plavog kita. Najveća životinja koja živi na kopnu je afrički slon, a razlog što najveća planetarna životinja živi u morima, je u tome što im manja sila teže u vodi dozvoljava da se lakše nose sa svojom velikom masom.

Plavi kit je dugo vremena bio rasprostranjen širom planete u velikim brojevima, međutim zbog izlova početkom dvadesetog veka postao je ugrožena vrsta. Prosečan životni vek plavih kitova u divljini je oko 90 godina. Smatra se da ih na svetu postoji još oko 25000.

Ženka dobije mladunca svake dve do tri godine, a mladunac postaje samostalan kad napuni 21 mesec.