Jež – šta jede i odgovori na pitanja o njima

Jež u dvorištu

Jež je mali, bodljikav sisar koji je rasprostranjen u Evropi, Aziji i Africi. Postoji nekoliko različitih vrsta ježeva, ali najčešće se nalazi u zatočeništvu evropski jež (latinski Erinaceus europaeus).

Ježevi su svejedi, što znači da jedu i biljke i životinje. U divljini obično jedu insekte, crve, puževe, puževe i druge male beskičmenjake.

Poznati su po svojim karakterističnim bodljikavim kaputima, koji se sastoje od čvrstih, šupljih dlaka koje se nazivaju pera. Ova pera pružaju zaštitu ježevima i pomažu u odbrani od predatora.

Gde žive ježevi?

Ježevi se nalaze u raznim staništima, uključujući travnjake, šume i bašte. U divljini obično žive u jazbinama ili jazbinama koje sami kopaju ili u napuštenim jazbinama koje su ranije zauzele druge životinje.

Ježevi se nalaze širom Evrope, Azije i Afrike, a najčešće se nalaze u područjima sa blagom klimom.

U zatočeništvu, ježevi se mogu držati u različitim okruženjima, uključujući posebne kaveze za ježeve ili praznim velikim akvarijumima.

Važno je ježevima obezbediti čist, siguran i udoban životni prostor kako bi se osiguralo njihovo dobro.

Može li jež biti kućni ljubimac?

Da, ježevi mogu biti zanimljivi i jedinstveni kućni ljubimci. Međutim, važno je imati na umu da ježevi imaju posebne zahteve za negom i nisu pravi ljubimac za svakoga.

Prije nego što razmislite o ježu kao kućnom ljubimcu, pogledajte iskustva drugih vlasnika na forumima.

Ježevi zahtevaju prehranu visokokvalitetnom komercijalnom hranom za ježeve, kao i pristup svežoj vodi u svakom trenutku. Takođe im je potreban čist, siguran i udoban životni prostor, poput kaveza.

Važno je s ježevima postupati nježno i pažljivo jer su osetljivi na stres. Ježevi mogu biti nagrađujući kućni ljubimci za one koji su voljni posvetiti se pružanju nege koja im je potrebna.

Šta jede jež u divljini, a šta kao ljubimac?

Ježevi su životinje svejedi, što znači da se hrane raznolikom hranom. U divljini ježevi obično jedu insekte, crve, puževe i druge male beskralježnjake. Takođe mogu jesti voće, bobičasto voće i povrće.

U zatočeništvu, ježevi se mogu hraniti komercijalnom hranom za ježeve, koja je posebno formulisana kako bi im osigurala potrebne hranjive materije.

Takođe im se mogu dati poslastice poput kuvanih jaja, crva brašnara i cvrčaka. Važno je osigurati da ježevi u svakom trenutku imaju pristup sveežoj vodi.

Šta ježevi ne smeju jesti?

Postoji određena hrana koju ježevi ne bi smeli jesti. To uključuje hranu koja je otrovna ili štetna za ježeve, poput čokolade, kofeina i alkohola. Ježeve takođe ne treba hraniti sirovim mesom ili ribom jer oni mogu sadržavati štetne bakterije.

Koliko velik jež može narasti?

Ježevi su male životinje, a odrasla jedinka obično dostiže veličinu od oko 15 – 30 cm u dužinu i teži do 2 kg. Veličina ježa može varirati u zavisnosti od faktora kao što su rasa i pol, pri čemu su mužjaci uglavnom veći od ženki.

Kad i koliko ježevi imaju mladih?

Ježevi obično imaju svoje mlade ili “svrčice” u proleće ili rano leto. Ženka ježa, okotit će leglo od 2-8 ježića nakon razdoblja trudnoće od oko 6-7 sedmica. Ježići se rađaju slepi i gluvi, te potpuno ovise o majci Otvoriće oči i početi istraživati ​​okolinu nakon otprilike 3-4 sedmice.

Do starosti 8-10 sedmica ježići su obično dovoljno stari da se odbiju i mogu se hraniti čvrstom hranom.

Šta znači videti ježa u bašti ili oko kuće?

Videti ježa u vrtu može značiti da to područje pruža pogodno stanište za ježeve, s dosta hrane i dostupnim skloništima. Poznato je da ježevi jedu razne insekte i druge male beskralješnjake, pa bi vrt sa zdravom populacijom ovih stvorenja mogao biti privlačan ježu.

Takođe je moguće da se jež nastanio u vrtu jer nudi zaštitu od grabežljivaca. Generalno može biti zanimljivo iskustvo.

Sa spiritualne i duhovne strane videti ježa ne znači ništa, osim slučajnosti.

Simbolika ježa

Simboličko značenje ježa može varirati ovisno o kontekstu i kulturi u kojoj se razmatra. U nekim kulturama ježevi se smatraju simbolima mudrosti i inteligencije, dok se u drugima povezuju sa srećom ili bogatstvom.

U grčkoj mitologiji boginja Atena često je prikazivana s ježom uz bok, što je simbolizovalo njenu mudrost i lukavstvo.

U nekim indijanskim kulturama ježevi se smatraju simbolima zaštite, a njihove bodlje predstavljaju sposobnost odbrane od opasnosti.

Da li su ježevi ugrožena vrsta?

Smatra se da su neke vrste ježa u opasnosti od izumiranja i zaštićene su naporima za očuvanje. Međutim, evropski jež, poznat i kao Erinaceus europaeus, ne smatra se ugroženom vrstom. Ova vrsta se nalazi širom Evrope, Azije i Afrike i ima relativno stabilnu populaciju.

Međutim, kao i sve divlje životinje, ježevi se suočavaju sa pretnjama gubitka staništa, klimatskih promena i drugih ljudskih aktivnosti, i važno je zaštititi njihova prirodna staništa kako bi se obezbedio njihov dugoročni opstanak.

Zanimljivosti o ježevima

  • Ježevi su mali, bodljikavi sisari koji se nalaze u Evropi, Aziji i Africi.
  • Postoji nekoliko različitih vrsta ježa, ali najčešće se nalazi u zatočeništvu evropski jež, takođe poznat kao Erinaceus europaeus.
  • Ježevi su svejedi, što znači da jedu i biljke i životinje. U divljini obično jedu insekte, crve, puževe, puževe i druge male beskičmenjake.
  • Ježevi su poznati po svojoj karakterističnoj bodljikavoj dlaki, koja se sastoji od krutih, šupljih dlaka zvanih perja. Ova pera pružaju zaštitu ježevima i pomažu u odbrani od predatora.
  • Ježevi su usamljene životinje i obično ne žive u grupama niti se druže sa drugim ježevima.
  • U divljini, ježevi obično žive u jazbinama ili jazbinama koje sami kopaju ili u napuštenim jazbinama koje su ranije zauzele druge životinje.
  • Ježevi su noćne životinje, što znači da su noću aktivni, a danju spavaju.
  • Ježevi ne umeju da plivaju i udaviće se ako padnu u duboku vodu.
  • U zatočeništvu, ježevi se mogu držati kao kućni ljubimci, ali imaju specifične zahteve za negu i nisu pogodni za sve. Važno je istražiti i osigurati da možete pružiti negu i pažnju ježu potrebne pre nego što ga uzmete u obzir kao kućnog ljubimca.
  • Ježevi obično žive oko 5-6 godina, mada neki mogu živeti i duže. U zatočeništvu, ježevi mogu živeti do 10 godina uz odgovarajuću negu.

Reference:

One Comment