Šta je to Luks?

Luks je standardna međunarodna jedinica za merenje osvetljenosti (luminiscencije) koja se određuje kao svetlosni fluks po jedinici površine. 1Luks jednak je jednom lumenu po kvadratnom metru.

Za razliku od Vata po jedinici površine koji predstavlja radiometrijsku jedinicu osvetljenosti, Luks je fotometrijska jedinica što znači da osim fizike energije i zračenja uzima u obzir i fizičke osobine ljudskog oka, jer naše oči jednostavno bolje primaju neke boje od drugih. Tako bi, na primer, 1 Vat žute boje bio znatno svetliji (efikasnije bi ga apsorbovalo naše oko) od 1 Vata plave boje. Da biste preveli vrednost “objektivne” radiometrijske osvetljenosti u fotometrijsku osvetljenost, dovoljno je da osvetljenost u Vatima pomnožite sa 685 i luminoznom efikasnošću koja nam kaže sa kolikom efikasnošću naše oči apsorbuju datu boju.

Luksmetar - Uređaj kojim se meri osvetljenost prostorija.

Luksmetar – Uređaj kojim se meri osvetljenost prostorija.

Luminozna efikasnost poseduje “zvonastu” zavisnost od talasne dužine svetlosti, kao i različite vrednosti za dnevne i za noćne uslove. Tako, relativna luminozna efikasnost pri normalnim, dnevnim uslovima poseduje maksimalnu vrednost (1) na talasnoj dužini od 555 nanometara što odgovara žutoj boji (koja istovremeno predstavlja boju koju u najvećoj meri emituje naše Sunce), a njena maksimalna vrednost za oči koje su se navikle na posmatranje u mraku iznosi 507 nanometara, što odgovara zelenoj boji. Tako, osvetljenosti od jednog Luksa odgovara 2,9 miliVata zelene svetlosti ili 1,5 miliVata žute svetlosti ili čak 15 miliVata crvene svetlosti.

Primeri osvetljenosti
Osvetljenost Izvor osvetljenja
0.0001 lx Zvezdano nebo bez mesečine kad je oblačno.
0.002 lx Zvezdano nebo bez mesečine kad je vedro.
0.27–1.0 lx Pun mesec, vedro vreme.
3.4 lx Sumrak poslije zalaska sunca.
50 lx Dnevna soba.
80 lx Hodnici u poslovnim prostorima.
100 lx Veoma oblačan dan.
320–500 lx Kancelarijsko osvetljenje.
400 lx Zalazak i izlazak sunca.
1000 lx Oblačan dan; Osvetljenje u TV studiju.
10000 lx Dnevna svetlost
32000 lx Direktna sunčeva svetlost

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *