Zašto se zimi kola teško pale?

Postoje tri osnovna razloga zašto se automobili teže pale po hladnom vremenu. Pre svega, benzin, kao i sve druge tečnosti, znatno manje isparava na nižoj temperaturi. Sipajte malo vode na osunčani trotoar i sigurno ćete primetiti kako voda u tom slučaju brže isparava nego da ste je prosuli na trotoar u hladu. Kada je napolju prilično hladno, benzin isparava u znatno manjoj meri pa se teže pali (benzin mora da isparava da bi se zapalio).

Kod dizel goriva postoji još jedan problem, naime  kada su temperature  -5 °C do -10 °C dolazi do ukrućivanja  parafina u dizel gorivu te ono poprima belkastu boju. U ovom stanju još možete da palite vozilo, no ako je temperatura još niža količina kristala parafina se povećava i ovi kristali začepe filter za gorivo. Tada dolazi do nemogućnosti paljenja automobila. Temperaturna tačka pri kojoj se ovo dešava se naziva tačka filtrabilnosti.

zima-automobil

Možda ste nekada tokom zimskih dana primetili ljude kako prskaju etar u motore automobila. Naime, etar bolje isparava od benzina po hladnom vremenu pa se njegovim prisustvom inicira paljenje smeše goriva i vazduha. Takođe, ulje postaje gušće i čvršće sa snižavanjem temperature. Kao što sirup ili med postanu gušći kada stoje u frižideru, ista stvar se dešava i sa uljem. Stoga, kada pokušavate da upalite hladna kola, motor mora da pogura hladno i viskozno ulje koje znatno otežava početak obrtanja motora.

U prilično hladnim predelima, ljudi koriste sintetička motorna ulja koja ostaju tečna i na izuzetno niskim temperaturama. Uz sve ovo, i akumulatori često mogu predstavljati uzrok teškog paljenja hladnog motora. Naime, baterije predstavljaju kantu ispunjenu hemikalijama koje stvaraju elektrone, a po hladnom vremenu hemijske reakcije u unutrašnjosti baterije se odigravaju znatno sporije nego po toplom vremenu, pa baterije stvaraju slabiju električnu struju. Iz ovih razloga se automobili tokom hladnih dana drže u toplijim garažama ili se u njih stavljaju blok grejači koji se uključuju u struju i održavaju motor dovoljno toplim.

Kod benzinskih motora nema nekih bitnijih stvari na koje morate paziti tokom zime, no kod dizelskih motora postoje određene stvari koje treba znati. Pre niskih temperatura treba potrošiti gorivo koje je ostalo iz letnog perioda u automobilu (ako niste vozili automobil). Po potrebi možete dodati aditive za sprečavanje parafinizacije goriva. Po mogućnosti držite vozilo u garaži. Ne mešajte benzin u dizel gorivo. Ako je već došlo do tačke da ne možete upaliti automobil, ne pokušavajte uzastopno da verglate, filter je već začepljen, pokušajte da odgurate automobil u garažu ili neki zatvoren prostor te sačekate određeno vreme.