Ljubavne knjige koje morate pročitati

„Ljubav je samo reč i ništa više.“ Tako glase stihovi naše poznate pesme. Ljubav se ne može opisati rečima. To kažu. Ali, sigurni smo da se mnogi pisci ljubavnih knjiga i pesama, ne bi složili sa tim. Jer su upravo kroz njihove reči i u njihovih delima, opisane najveće ljubavne priče, koje su, vremenom, postale simbol najiskrenijih emocija i koje su u naredne generacije utkale najvrednije moralne principe. Sada ćemo Vam predstaviti 10 najlepših.

Romeo i Julija – Vilijem Šekspir

Verovatno najčitanija i najtragičnija ljubavna priča, priča koja se čita duže od četiri veka. Roman koji, formalno, pripada žanru tragedije, zapravo je oda ljubavi, istinskoj i čistoj, kojoj nijedno ovozemaljsko osećanje, ali ni smrt, ne može biti prepreka. Od štampanja prvog izdanja (1597.g.), smenjivale su se književne i društvene epohe, ali se jedno nije promenilo – Verona i Julijin balkon i uzdasi devojčica, pod naletom emocija prve ljubavi : „Romeo, Romeo, zašto si Romeo?“. Nije slučajno da je najtopliju ljubavnu priču svih vremena, na srpski jezik prvi preveo autor najtoplije i najljubavnije srpske pesme svih vremena – Laza Kostić.

Prohujalo s’ vihorom – Margaret Mičel

Dvoje najčuvenijih ljubavnika, likova iz svetske literature, posle Romea i Julije, svakako su Skarler O’ Hara i Ret Batler, junaci epskog romana „Prohujalo s’ vihorom“, objavljenog 1936.g., prodatog u preko 30 miliona primeraka, za koji je autorka, Margaret Mičel, ovenčana prestižnom Pulicerovom nagradom, 1937. godine. Okrilje radnje je robovlasnički američki jug u predvečerje građanskog rata, u drugoj polovini 19. veka. Skarlet, svojeglava, zelenooka lepotica, vlasnica „najtanjeg struka u tri pokrajine“, ćerka velikoposednika; sebična, koristoljubiva, a pametna, kojoj ni tragičan gubitak deteta nije bio dovoljan da shvati i ceni prave vrednosti… „Sutra je novi dan“, u smislu: „… o tome ću misliti sutra“, čuvena rečenica kojom se roman završava, sinonim je ispraznosti i površnosti osećanja, ili, kako ju je, „najplastičnije“ opisao Ret – „mislim da će tebe uvek više privlačiti ono što blista, nego i samo zlato.“

Ana Karenjina – Lav Tolstoj

Uz „Rat i mir“, ovo je kultno delo Lava Tolstoja, jednog od najznačajnijih autora književnog realizma. Kompleksna ljubavna priča u čijem je fokusu slobodoumna, prelepa, ruska plemkinja Ana, supruga uglednog državnog zvaničnika Alekseja Karenjina i ljubavnica konjičkog oficira, grofa Alekseja Vronskog, zapravo je prikaz ispravnosti ruske aristokratije u drugoj polovini 19. veka. Nasuprot tragičnoj ljubavi glavnih junaka, teče iskrena ljubavna priča između velikoposednika Ljevina i princeze Kiti, nepravedno zapostavljena od čitalačke publike, kao dokaz teze da prava ljubav ne mora biti nužno i tragična.

Veliki Getsbi – Frensis S. Ficdžerald

Po nepodeljenom mišljenju i kritike i čitalaca, jedan je od najboljih američkih romana 20. veka. Iako objavljen 1925.g., skrenuo je pozornost tek nakon Drugog svetskog rata. Verna slika američkog društva, probuđenog po završetku Velikog rata, prepunog razvrata i dokolice, u režiji  novokomponovanih bogataša u kojoj glavni junak, Džej Getsbi, pokušava da osvoji Dejzi, svoju nedosanjanu ljubav iz mladosti, shvativši, pritom, u svoj raskoši svoje vile, da se novcem, ipak, ne može sve kupiti!

Ptice umiru pevajući – Kolin Mekalou

Ko nije čuo za legendu o ptici koja peva samo jednom u svom životu…, dok umire, nabodena na oštar trn, lepše od svih ptica…, zato što se najlepša pesma može ispevati samo na temelju velike boli? Ta legenda je lajt motiv romana Kolina Mekaloua o zabranjenoj ljubavi Megi Kliri i sveštenika Ralfa de Brikasara, u fizičkom okruženju prelepe australijske divljine i duhovnim stegama katoličke etike.

Orkanski visovi – Emili Bronte

Objavljen 1847. godine, ovaj roman Emili Bronte, naišao je na opšte neodobravanje viktorijanske Engleske, zbog brutalnosti priče ispričane kroz atipičnu ljubav Ketrin Ernšo, razmažene, sebične, arogantne i njenog usvojenog brata, surovog autsajdera, crnoputog Hitklifa, zasnovanoj na apsolutnoj kompatibilnosti duša. „Od čega god su sačinjene naše duše, moja i njegova su jednake“. – Keti – „Znam da duhovi umrlih lutaju zemljom. Budi uvek sa mnom – uzmi na sebe kakav god hoćeš oblik, muči me do ludila! Samo me nemoj ostaviti u ovom ponoru, gde te ne mogu naći!… Ne mogu živeti bez svog života! Ne mogu živeti bez svoje duše! – Hitklif.

Dama s’ kamelijama – Aleksandar Dima (sin)

Priča o ljubavi od samog početka osuđenoj na neuspeh, najpoznatije je delo A. Dime, sa autobiografskim prizvukom. Margaret Gotje, lepa, mlada, pariska kurtizana i Armando Dival, advokat, su romantični ljubavnici koji i pored iskrene ljubavi i razumevanja, uprkos osuđivanju sredine i društvenim predrasudama, zbog jedne od najvećih pošasti toga doba – tuberkuloze, nisu uspeli. „Ovo je priča o devojci koja je htela da spoji oba sveta i mladiću koji je mislio da može da je promeni.“

Tri ratna druga – Erih Marija Remark

Jedan od najčitanijih romana E.M.Remarka, objavljen 1936.g., u središtu ima priču o prijateljstvu saboraca iz Prvog svetskog rata sa fokusom na Roberta Lokampa, kojeg je ljubav prema misterioznoj Pat Holman, iz korena promenila.

Gordost i predrasuda – Džejn Ostin

Klasik Džejn Ostin, više od 200 godina (izdat 1813.g.), iznova osvaja novu čitalačku publiku, opisujući ljubavnu priču samosvojne, inteligentne aristokratkinje Elizabet Benet, koja ne pristaje na ulogu lovca na bogatog muža i arogantnog, a bogatog Darsija, kroz borbu njihovih karaktera, obojenih, upravo, gordošću i predrasudama. Definitivno – jedna od najromantičnijih ljubavnih priča u poslednja dva veka.