Zanimljiva geografija

Igra „Zanimljiva geografija“ poznata i pod nazivom „Gradova i sela“ je jedna od društvenih igara koja se najčešće igra u osnovnoj ili srednjoj školi. Igramo je najčešće kada imamo prazan čas ili na velikom odmoru. Ipak, kako je igra jako zanimljiva, mnogi parovi ili porodice je igraju jednostavno kući tokom dugih zimskih večeri.

U „Zanimljivoj geografiji“ može učestvovati neograničen broj igrača, a za početak potrebno je da dogovorimo sve potrebne kategorije za pogađanje sa datim slovom.

Polja koja treba da navodimo variraju od regiona do regiona ali u svim varijantama postoje neke osnovne kategorije, a to su: država, grad, planina, reka, biljka i životinja.

Zbog malog broja osnovnih kategorija, a zavisno od dogovora igrača obično budu dodana i neka od sledećih polja: selo, jezero, more, predmet, a nekad i ime ili prezime.

Pravila Zanimljive geografije

Pravila ove igre su vrlo jednostavna. Potrebno je da na papiru napravite matricu ( X+1)*(Y+1) gdje je X broj redova za broj krugova tj. slova, a Y  broj kolona za kategorije. +1 kolone i redovi su potrebni za zbrajanje bodova. Znači, u vertikalne kolone na vrhu navodite kategorije u kojima se želite takmičiti i onda ispod dodate broj redova za koje se takmičite sa poslednjim redom za ukupan broj bodova.

Neko nepisano pravilo je da se za paran broj igrača koristi paran broj kolona najčešće 8, 12, 16 ili 20.

Ako imate neparan broj igrača, potrebno je da imate onoliko kola koliko je potrebno da svi igrači imaju isti broj zadavanja početnog slova.

Jednom kada imate matricu kao na slici igra može da krene.

Dogovorite ko govori prvo slovo i taj igrač ima 1 minutu da odabere slovo. Nakon što ga je odabrao i izrekao glasno, svi igrači pristupaju upisivanju odgovora.

Igrač koji prvi popuni sva polja izgovara glasno STOP i tada svi igrači moraju da odlože papir i olovke (postoji i opuštenija verzija igre gde samo igrač koji je izrekao slovo može zaustaviti to kolo ili varijanta gde za odgovore imate dogovoreni vremenski period, obično 2 ili 5 minuta).

Nakon zaustavljanja igre tj datog kola pristupa se brojenju i sabiranju poena…

Poeni se dodeljuju na sledeći način:

  • ako više igrača ima isti odgovor za dato polje dobijaju 5 poena
  • igrači koji imaju unikatan i tačan odgovor za dato polje dobijaju 10 poena
  • ako jedan igrač nema odgovor za dato polje, a protivnik ima odgovor, protivnik dobija 20 poena
  • ako svim igračima nedostaje odgovor ne dobijau nikakve poene

Netačan odgovor nosi poništavanje tog polja, a postoji i dodatno pravilo da izmišljen odgovor znači odgovor koji je netačan nosi kaznu od -20 bodova.

Poeni se sabiraju u poslednju kolonu nakon svakog kola…

Nakon završetka svih kola pristupa se sabiranju poena po kolima. Pobednik je onaj sa najvećim brojem bodova. Primer završene partije možete da vidite na slici ispod.

Napomene o igri

Igrači često izbegavaju da dodaju kategorije selo i prezime jer je vrlo teško proveriti da li je taj podatak izmišljen ili ne, tako da mnogi jednostavno izmišljaju ove pojmove sa velikom verovatnoćom da će i takva sela i prezimena postojati.

Tokom same igre zabranjena je upotreba atlasa ili modernih pomoćnih sredstava kao što su pametni telefon ili računar, gde učesnik može pute Gugl Mapa ili Vikipedije vrlo jednostavno pronaći rešenja i ostvariti prednost nad protivnikom.

Kada se gradovi i sela igraju na vreme, tada obično jedan od igrača meri vreme za svako kolo.

Zavisno od dogovora igrača nije ili jeste dozvoljeno pisati skraćence.

Fonetski odgovori u ovoj igri se smataju pravilnim i u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj. Tako da odgovor “Čikago” će se smatrati tačnim za slovo Č, ali isto tako u Hrvatskoj će Chicago smatrati tačnim odgovorom za slovo C. Ipak i ovo pravilo igre često zavisi od dogovora samih igrača.

Tablica (forma) za zanimljivu geografiju

Ovde možete pronaći i gotove tablice napravljene za ovu igre, a koje možete odštampati na vašem štampaču, ipak većina ljudi smatra da je puno zanimljivije napraviti sam tabelu i dati joj svoj neki lični otisak.

Rešenja Zanimljive geografije

Pored ovog pravilnika, na ovom sajtu možete pronaći primere rešenja za sva slova. Na računaru rešenjima pristupate klikom na dato slovo u meniju na vrhu stranice, dok na pametnom telefonu potrebno je da aktivirate izbornik klikom na tri crtice ispod loga sajta na vrhu.

Spisak pojmova po kategorijama

Za one koji žele da nauče više različitih pojmova, da bi bili efikasniji i bolji u ovoj igri, imamo i spiskove po 100 pojmova sa svakim slovom, opisom pojma i linkom na geografsku kartu gde se data lokacija nalazi.

Ove liste možete pronaći sa stranica rešenja pod opcijom „detaljnije“.

Za neka slova ne postoje pojmovi ili ih mi nismo znali pronaći. Ako u ovakvim slučajevima znate rešenje onda bismo vam bili veoma zahvalni da nas kontaktirate putem kontakt stranice.