Zašto ljudi hrču?

Hrkanje nastaje kada postoji prepreka slobodnom proticanju vazduha kroz prolaze iza nosa i usta. Zvuk hrkanja nastaje kada vazduh koji se udiše kroz usta tokom sna zavibrira meko tkivo koje se nalazi na mestu na kome jezik i gornji deo grla susreću uvulu (onaj mali jezičak koji slično stalaktitu visi ispred krajnika) i meku palatu.

Uz pomoć istog ovog mekog tkiva, mi gutamo, grgočemo ili pričamo kao Paja Patak.

Ipak, hrkanje tokom sna posledica je prevelike količine ovog tkiva, koje se opušta i vibrira tokom disanja, stvarajući karakteristične zvučne talase – hrrrrk, paću, hrrrrk, paću…

Vibriranje ovog mekog tkiva može izazvati i vibriranje usni, obraza i nozdrva, čineći tako zvuk hrkanja još intenzivnijim.

Najglasnije do sada izmereno ljudkso hrkanje na našoj planeti je bilo jednako glasnoći od čak 93 decibela. Najčuveniji trik za borbu protiv hrkanja je da ubacimo tenisku lopticu u čarapu, i da zatim tu čarapu vežemo za leđa glasnom sanjalici, kako bi bio prisiljen da se okrene na stranu, a poznato je da se ležanjem na strani (kao i spavanjem na većem jastuku) znatno redukuje hrkanje.

hrkanje

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *