Šta je to nanotehnologija?

Nanotehnologija se bavi nanostrukturama koje se mogu definisati kao atomski i molekulski sistemi dimenzija reda veličine nanometra, odnosno jednog milijarditog dela metra.

Da vas podsetimo, jedan nanometar se prema jednom metru odnosi kao zrno grožđa prema Zemljinoj kugli, a istovremeno, jedan nanometar je dužina koja je 80 000 puta tanja od prečnika vlasi ljudske kose.

5057399792_b88ae5b06b_zSmatra se da ćemo tokom narednih 50 godina (ili manje, a najverovatnije kroz između 5 i 15 godina), početi da koristimo nanomašine koje će biti toliko male (ne veće od nekoliko nanometara) da će na hiljade njih moći da stane u prostor između ove dve reči. Ove nanomašine će moći da prave razne uređaje tako što će graditi atom po atom (ili molekul po molekul), a naučnici smatraju da će nanotehnologije preko minijaturizacije elektronskih (i drugih) uređaja, izvršiti na našu civilizaciju sličan uticaj kao što su tokom prošlog veka izvršili pronalasci aviona, televizije ili kompjutera.

Istraživači iz IBM-a su 1990. godine prvi uspeli da putem atomic force mikroskopa pozicioniraju logo “IBM” tako što su ređali atom po atom ksenona na površini kristala nikla. Sledeći korak je razvoj nanoskopskih mašina (tzv. asemblera) koji mogu biti programirani da manipulišu pojedinačnim atomima i molekulima. Pošto bi jednom asembleru bilo potrebno hiljade godina da sam izgradi jedan prosečno veliki elektronski uređaj, ovaj posao bi zajedno obavljalo nekoliko milijardi asemblera kako bi se željeni proizvod napravio u doglednom vremenu.

Posao stvaranja asemblera bi obavljale posebne nanomašine pod imenom replikatori. Milijarde asemblera i replikatora će moći da stane na zapreminu od jednog kubnog milimetra, a da pri tome nećemo biti u stanju da ih (kao skupinu) prepoznamo golim okom. Nanomašine će biti u stanju da repliciraju bilo šta, uključujući vodu, dijamante i hranu. Pomoću njih će se napraviti i prvi molekularni kompjuteri koji će sve knjige ikada napisane na našoj planeti moći da uskladište na prostoru veličine kocke šećera. Nanoroboti će sami moći da izvode složene hirurške operacije, da uklanjaju masti iz krvotoka, naftne mrlje i otpadne materije iz mora ili da u vazduhu izgrađuju ozonski omotač nad našom planetom, a zavisnost naše civilizacije od neobnovljivih sredstava (npr. drveća i fosilnih goriva) bi nestala sa razvojem nanotehnologije, jer bi nanomašine mogle da sintetizuju bilo koju supstancu.

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *